ÚZSVM předalo Národnímu památkovému ústavu detektor kovů

01.08.2016 14:20

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Olomouci získal propadnutím věci dle přestupkového zákona detektor kovů zn. XP Deus, se dvěma cívkami a řídící jednotkou, který byl použit k provádění nepovoleného archeologického průzkumu v blízkosti kulturní památky, a to v rozporu se zákonem o státní památkové péči.

ÚZSVM předalo Národnímu památkovému ústavu detektor kovů
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Pachatel, kterému bylo Krajským Úřadem Olomouckého kraje uloženo propadnutí věci, se dopustil přestupku podle zákona o státní památkové péči tím, že prováděl neoprávněně archeologický výzkum v blízkosti kulturní památky – výšinného opevněného sídliště – oppida Staré Hradisko zapsané v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Detektor byl bezúplatně převeden Národnímu památkovému ústavu.

Staré Hradisko je nejvýznamnější keltské oppidum na území Moravy. Nedaleko oppida se v minulosti nacházela proslulá Jantarová stezka, starobylá obchodní trasa, která spojovala sever Evropy s městy u Středozemního moře. Oppidum je významným archeologickým nalezištěm, které bylo známo již od středověku. Kromě množství keramiky, zbraní, mincí či šperků je naleziště proslulé spoustou nálezů jantaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…