ÚZSVM snížil počet nemovitostí zapsaných na zaniklé instituce o více než polovinu

04.12.2017 12:07

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) snížil za pouhé dva roky počet nemovitostí zapsaných na zaniklé či nedohledané státní subjekty o 53 %, tedy o 4 884, zároveň snížil počet takových subjektů v katastru nemovitostí o téměř 40 %, tedy o 511. Včetně státních subjektů v konkurzu a v likvidaci došlo za dva roky ke snížení o 8 222 bezprizorních nemovitostí a o 539 bezprizorních státních subjektů. Vyplývá to z nových údajů zpracovaných v rámci aktualizace Mapy majetku státu.

ÚZSVM snížil počet nemovitostí zapsaných na zaniklé instituce o více než polovinu
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

„V roce 2015 jsme vlastními zaměstnanci poprvé v historii zmapovali veškeré státní nemovitosti evidované v katastru nemovitostí na státní subjekty. Jednalo se o unikátní projekt, který jsme nazvali Mapa majetku státu. V katastru nemovitostí bylo evidováno přes 1,6 milionu položek na 1 906 státních institucí. Alarmující bylo zjištění, že 1 381 z nich bylo neexistujících, nedohledaných, v konkurzu nebo v likvidaci. Přitom na ně bylo zapsáno přes 25,5 tisíce bezprizorních nemovitostí, které v řadě případů komplikují rozvoj území obcí a krajů. Podrobný soupis nemovitostí byl stěžejním krokem pro zahájení efektivního hospodaření s majetkem státu. Díky Mapě majetku státu se postupně daří redukovat bezprizorní majetek i počet subjektů, na který je zapsaný. Za pouhé dva roky jsme snížili počet nemovitostí zapsaných na zaniklé a nedohledané státní subjekty o více než polovinu, což je obrovský úspěch, protože prošetřování takových případů je mimořádně časově i odborně náročné. Jde o dohledávání například v archivech, pozemkových knihách nebo zemských deskách. Všem zaměstnanců, kteří se na tomto úspěchu podíleli, velice děkuji. Věřím, že zhruba do tří let bychom mohli mít katastr nemovitostí od bezprizorních státních subjektů, které nemají právního nástupce, vyčištěný. Byť tato činnost nepřináší okamžitý fiskální efekt do státního rozpočtu a není vidět na první pohled, jedná se o velice důležitou agendu, kterou značně oceňují zejména obce a kraje.  Naše činnost totiž odstraňuje blokace pro jejich další rozvoj. Na pozemcích se správným majitelem je možné například stavět infrastrukturu, cyklostezky nebo čistírny odpadních vod,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Největšího poklesu zaznamenal ÚZSVM u skupiny subjektů zaniklých a nedohledaných, ve které klesl počet subjektů ve srovnání s rokem 2015 o 511 subjektů (pokles o 39,7 %). Počet nemovitých položek na ně zapsaných pak klesl o 4 884 (53,2 %). ÚZSVM tohoto poklesu dosáhl přepisováním nemovitostí zapsaných na subjekty bez právních nástupců na ÚZSVM a důsledným prověřováním nástupců zaniklých státních institucí, které následně vyzývá k nápravě. ÚZSVM z této skupiny přepsal cca 4 000 nemovitých položek do své příslušnosti hospodaření, zbylá část byla přepsána na ostatní státní instituce. V katastru nemovitostí byl zapsán majetek i na takové kuriozity jako Elektrotechnické závody Julia Fučíka, Svaz požární ochrany ČSSR, Ministerstvo veřejných prací, Federální ministerstvo národní obrany nebo Výzkumný ústav výživy zvířat.

Situace je složitější u subjektů v konkurzu či v likvidaci, kde je řešení případu odvislé od aktivity likvidátora nebo správce konkurzní podstaty. V takových případech se ÚZSVM někdy potýká s problémy, stejně jako v některých případech s rychlostí nástupnických institucí zaniklých subjektů. Vývoj prošetřování nemovitostí ukazují následující grafy.

Vývoj počtu státních subjektů a nemovitostí na ně zapsaných:

Z analýzy nemovitého majetku státu dále vyplynulo, že k 1. srpnu 2017 bylo v katastru nemovitostí vedeno celkem 1 330 státních subjektů hospodařících s přibližně 1,56 milionem státních nemovitostí. V porovnání s předchozím obdobím jde o pokles jak v počtech hospodařících subjektů (o 5,6 %), tak pokles celkového počtu nemovitostí (o 0,6 %). Z celkového počtu 1 567 532 nemovitostí je drtivá většina pozemků. Státní pozemky mají celkovou rozlohu 1,8 milionu ha, čímž zabírají 23,07 % výměry ČR. Nejvíce pozemků vlastní stát v okresech Šumperk (43 140), Jindřichův Hradec (41 970) a Litoměřice (36 536), nejméně pak v okresech Plzeň-město (7 141) a Prostějov (7889). Pozemky jsou nejčastěji vedeny jako ostatní plocha, lesní pozemek a vodní plocha. V majetku státu je také 3 252 ovocných sadů, 2 430 vinic a 1 917 chmelnic. Pozemky s největší výměrou se nachází v okresech Český Krumlov (79 970), Karlovy Vary (69 566) a Bruntál (63 489).  Zbylou část nemovitostí státu tvoří stavby a jednotky, kterých je k srpnu letošního roku evidováno přes 42 tisíc. Nejvíce se jich nachází v Praze (2 942), Olomouci (1 194) a Lounech (1 070).

Nejvíce státních pozemků je zapsáno na Státní pozemkový úřad (504 121 pozemků o celkové výměře přes 137 tisíc ha) a Lesy ČR (478 308 pozemků o celkové výměře 1 225 931 ha). Nejvíce staveb spravuje Správa železniční dopravní cesty, s.o. (6 338) a Ministerstvo obrany (6 022).  ÚZSVM má ve svém portfoliu celkem 115 021 pozemků o výměře 16 232 ha a 1 988 staveb a jednotek. Jedná se celkem o 117 009 nemovitostí, což je 7,46% podíl na státním majetku.

Na internetových stránkách bude ke stažení informační materiál o nemovitostech zapsaných na státní subjekty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…