ÚZSVM uspěl při zastupování Ministerstva spravedlnosti hned při prvním soudním jednání

03.08.2018 22:57

Další úspěch v agendě právního zastupování státních institucí zaznamenali právní zástupci ÚZSVM u Okresního soudu v Českých Budějovicích při zastupování Ministerstva spravedlnosti.

ÚZSVM uspěl při zastupování Ministerstva spravedlnosti hned při prvním soudním jednání
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Žalobou podanou k okresnímu soudu se žalobci F. N. a V. B. domáhali po Ministerstvu spravedlnosti zaplacení částky 355 000 Kč s příslušenstvím jako náhradu údajné škody a nemajetkové újmy podle zákona o odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu veřejné moci rozhodnutím nebo nesprávným úředním postupem.

Při prvním soudním jednání, kdy žalobce na podané žalobě setrval, právní zástupce Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových poukázal zejména na procesní a formální nedostatky podané žaloby. Zdůraznil skutečnost, že žalobcem nedošlo k předběžnému uplatnění nároku u žalované strany ve smyslu daného zákona, v důsledku čeho nebyla naplněna podmínka pro uplatnění nároku u soudu.

Zároveň bylo poukázáno na formální nedostatky žaloby, která byla namířena přímo proti Ministerstvu spravedlnosti, které však není subjektem s právní osobností a nemá tak způsobilost být účastníkem řízení. Po další argumentaci právního zástupce ÚZSVM k rozdílným promlčecím lhůtám uplatněného nároku na náhradu škody a nemajetkovou újmu a vznesení námitky promlčení, vzali žalobci podanou žalobu v plném rozsahu zpět.

Okresním soudem v Českých Budějovicích bylo při jednání rozhodnuto o zastavení řízení a žalované straně ??přiznány náklady řízení. Účastníci se na místě vzdali práva podat opravný prostředek.

ÚZSVM uhájil v roce 2017 státu v majetkových soudních sporech 27 miliard korun. Z toho pravomocné rozsudky padly v případech za více než 13 miliard korun. V minulém roce ÚZSVM uzavřel 1246 dohod o převzetí sporů vedených organizačními složkami státu, což je druhý nejvyšší počet převzatých sporů v historii. Mezi nejčastěji zastupované instituce patří Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo financí a Státní pozemkový úřad. Majetkoprávní spory ÚZSVM zastupuje vlastními zaměstnanci, eliminuje tak najímání externích advokátů státní správou, čímž šetří státnímu rozpočtu značné prostředky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…