ÚZSVM uspěl v soudním sporu o prvorepublikové hřiště

26.01.2018 16:11

Okresní soud v Blansku vynesl rozsudek, jímž zamítl žalobu Římskokatolické farnosti Křtiny, která se domáhala po Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) vydání pozemku, v okrajové části městyse Křtiny, na kterém se nachází hřiště. Jedná se o hřiště vybudované již v období první republiky tehdy na církevním lesním pozemku.

ÚZSVM uspěl v soudním sporu o prvorepublikové hřiště
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Hřiště bylo dostavěno v roce 1937 a bylo zapsáno v Pozemkové knize, v knihovní vložce farnosti. Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových se, ve spolupráci s městysem Křtiny, podařilo dohledat a v rámci soudního řízení doložit zápis z prvorepublikové školní kroniky, ze kterého vyplynulo, že hřiště nezřídila církev, ale okrašlovací spolek obce. Hřiště pak sloužilo mj. žákům tehdejší měšťanské školy. Tzv. okrašlovací spolky byly spolky občanské a nikoliv církevní. Již od roku 1904 byly sdruženy ve Svazu českých spolků okrašlovacích v království Českém, který vyvíjel činnost až do nuceného zániku v roce 1951.

V předmětném soudním řízení pak bylo prokázáno dále i nesplnění zákonných podmínek pro vydání majetku Římskokatolické farnosti Křtiny a žaloba tak byla pravomocně zamítnuta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…