ÚZSVM v Uherském Hradišti výrazně snížil počet nemovitostí nedostatečně identifikovaných vlastníků

01.05.2018 17:51

Odloučené pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Uherském Hradišti výrazně snížilo počet nemovitostí, zapsaných v katastru nemovitostí na nedostatečně identifikované vlastníky. Za uplynulého půl roku pracovníci úřadu vyřešili více než tisíc položek tohoto majetku.

ÚZSVM v Uherském Hradišti výrazně snížil počet nemovitostí nedostatečně identifikovaných vlastníků
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

K 1. 8. 2017 evidovalo uherskohradišťské pracoviště ÚZSVM celkem 20 599 nemovitostí s nedostatečně identifikovaným vlastníkem, z toho bylo 20 390 pozemků a 209 staveb. K 1. 2. 2018 klesl počet těchto nemovitostí už pod hranici dvaceti tisíc – z celkového počtu 19 498 položek je 19 295 pozemků a 203 staveb. Pololetní úbytek představuje 1 101 položek.

Na poklesu se v nemalé míře podílejí i možní dědicové, kteří se z vlastní iniciativy snaží doložit dokumenty opravňující je k vlastnictví majetku. Úřad poskytuje žadatelům potřebné informace o postupu vedoucímu k identifikaci původních vlastníků a dohledání nabývacích titulů. Nejčastěji jde o nasměrování žadatelů, na koho se obrátit a kde je možné dohledat či získat potřebné doklady. ÚZSVM tak aktivně komunikuje převážně s potencionálními dědici, ale i obcemi a zájemci o koupi nemovitostí.

Při dohledávání původních nabývacích titulů pracoviště ÚZSVM také úzce spolupracuje s katastrálním úřadem a okresním archivem.

NIV

Problematika nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci.

Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM na svých webových stránkách. K 1. 2. 2018 obsahuje údaje o 203 tisících nemovitostech, z toho je 197 tisíc pozemků a šest a půl tisíce budov. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 150 tisíc, z toho přibližně 1 100 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

16:08 Blíží se zahájení elektrifikace autobusové linky č. 137, DPP hledá jejího zhotovitele

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dnes vypsal veřejnou zakázku na zhotovitele elektrifikace autobus…