ÚZSVM ve Frýdku-Místku vyřešil pozemek, u kterého nebyl přes patnáct let evidován vlastník

15.04.2018 18:37

Odloučené pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ve Frýdku-Místku prodalo ve výběrovém řízení za 240 000 Kč pozemek v obci Staříč – místní části Hradčany.

ÚZSVM ve Frýdku-Místku vyřešil pozemek, u kterého nebyl přes patnáct let evidován vlastník
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

O existenci pozemku se pracoviště ÚZSVM dozvědělo v roce 2015 zcela náhodně: V rámci přípravy zřízení elektrické přípojky na sousedním pozemku elektromontážní firma zajišťující zakázku pro společnost ČEZ Distribuce zjistila, že v katastru nemovitostí nemá pozemek zapsaného vlastníka. Jeho souhlas je přitom nezbytný pro vydání územního rozhodnutí ke stavbě.

Při prošetřování vlastnických vztahů k pozemku v minulosti nebylo možné zjistit, kdy přesně vznikla absence vlastníka v evidenci katastru nemovitostí. Z dostupných údajů v archivech se lze jen domnívat, že vlastník pozemku nebyl uveden již minimálně od roku 1999, kdy v rámci restitucí byly Pozemkovým fondem ČR vydány jako tzv. "náhradní pozemky" sousední parcely.

S ohledem na zjištěné skutečnosti byly potvrzeny nabývací tituly pozemku ve prospěch státu a ÚZSVM ohlásil svoji příslušnost hospodaření s tímto majetkem. Katastrálního pracoviště Frýdek-Místek provedlo zápis vlastníka do katastru nemovitostí a ÚZSVM poté udělil souhlas se stavbou elektrické přípojky.

Protože ÚZSVM pozemek, který se nachází ve stávající zástavbě rodinných domů, pro svou činnost nepotřebuje, a stejně tak není využitelný ani pro ostatní organizační složky státu, byla nemovitost nabídnuta veřejnosti k prodeji ve výběrovém řízení. Kupujícím uhrazená částka bezmála čtvrt milionu korun navýší příjem státního rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …