ÚZSVM vyřešil nejasné vlastnictví čtyř pozemků na Hodonínsku. Patřily oběti holokaustu

21.06.2018 7:36

Další čtyři položky ze seznamu majetku vedeného v katastru nemovitostí na nedostatečně identifikované vlastníky vyřešili pracovníci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Hodoníně. Za dohledáním vlastníka čtyř pozemků se však opět skrývá jeden z tragických osudů židovských obyvatel, odsunutých za války do koncentračních táborů. V tomto případě jde o příběh rodiny Matyldy M.

ÚZSVM vyřešil nejasné vlastnictví čtyř pozemků na Hodonínsku. Patřily oběti holokaustu
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Pracovníci ÚZSVM zkoumáním archivních dokumentů zjistili, že spoluvlastnický podíl ideální poloviny pozemku o výměře 94 m², který se nachází před bytovým domem ve Strážnici, a další parcely s plochou 70 m² pod stejným domem, patřily Matyldě M. Ženě patřily také další dva pozemky o celkové výměře 7 400 m², které leží v katastrálním území Bzenec a jsou využívány jako součást zemědělského půdního fondu.

Pětačtyřicetiletá žena byla deportována do koncentračního tábora Osvětim v Polsku, stejně jako její manžel a 15letá dcera Františka. Matylda a Františka M. zahynuly v osvětimských plynových komorách v roce 1944, stejná smrt čekala později i na strážnického obchodníka Arnošta M.

Mezi listinami, které ÚZSVM při prošetřování nejasného vlastníka pozemků zkoumal, byl i podnět k vydání usnesení o důkazu smrti, který v roce 1946 ke všem třem osobám podala příbuzná Arnošta M. Po provedených šetřeních podal ÚZSVM podnět k dodatečnému projednání pozůstalosti.

Problematika nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci.

Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM  na svých webových stránkách. K 1. 2. 2018 obsahuje údaje o 203 tisících nemovitostech, z toho je 197 tisíc pozemků a šest a půl tisíce budov. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 150 tisíc, z toho přibližně 1 100 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …