Učni změří síly s fachmany v soutěži Sollertia

05.03.2014 14:30

Uvaří chutnější a modernější kachnu, vyrobí hezčí skříňku nebo kvalitněji ostříhá ofinu opravdový fachman svého oboru či talentovaný učeň? Své síly v nejbližších dnech postupně změří mistři kuchaři, kadeřníci, truhláři, elektrikáři a automechanici s učni těchto řemeslných oborů. Stane se tak ve třetím ročníku soutěže Sollertia, kterou organizuje Magistrát hl.m. Prahy společně s Hospodářskou komorou hl.m. Prahy v rámci projektu Řemeslo žije!

Učni změří síly s fachmany v soutěži Sollertia
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Pointa soutěže je v tom, že mistr daného oboru vyrobí své dílo a učni se pak snaží jeho umění co nejvíce přiblížit. U kuchařů se tak v prvním ročníku soutěže Sollertia vařila svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem pro 12 osob. Učni se svým výkonem snažili vyrovant šéfkuchaři Ondřeji Koubkovi (člen národního týmu ČR v gastronomii, jednatel firmy  School of Culinary). Vloni šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král připravoval kuře à la bažant. Nejlépe si s jeho výzvou poradil Jan Popper, který porotě přeložil pečenou kuřecí roládu à la bažant s kroupami a glazé z divokého koření, restovanou zeleninou a slaninovým chipsem. 

Letos budou adepti kuchařského řemesla soutěžit 12. března. Jejich vyzvyvatelem bude Patrik Bečvář (kuchař roku 2013, hotel InterContinental Praha) a úkolem bude moderně upravit kachní maso, vymyslet k tomuto jídlu vhodnou přílohu a samozřejmě i jídlo vhodně naservírovat a odprezentovat. V porotě, která bude výkony fachmana a učňů srovnávat, zasedne mimo jiných i Ondřej Slanina, kuchař z televizního pořadu Kluci v akci.

Ve stejný den, tedy 12. března budou soutěžit i kadeřníci, jejichž úkolem bude vytvořit módní účes s ofinou. Letos poprvé nebudou jako modely sloužit paruky na hlavách umělých panen, ale stříhat se budou živé modelky či modelové! Vyzyvatelem soutěžících je špičkový kadeřník Tomáš Kotlár (Kadeřnický ateliér Kotlár).

O den později – 13. března – se s úkolem vyrobit hezkou a hlavně funkční skříňku na zeď popasují učni oboru truhlář. Jejich vyzvyvatelem bude pan Jan Černý, truhlář Národního divadla v Praze.

S nejvíce úkoly se již tradičně potýkají žáci oboru automechanik, jejichž klání s vyzyvatelem Michalem Jochem z Auto TUkas proběhne 5. března. Učni si museli poradit například s výměnou tlumičové jednotky pérování u vozu Škoda Felicia, s demontáží a montáží kotoučových brzd, kontrolou brzdových segmentů a kotoučů u Škody Fabia a demontáží a montáží pláště pneumatiky, opravou jejího průrazu a správným vyvážením.

11. března mají svou soutěž elektrikáři. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se bude konat 31. března v rezidenci primátora hl.m. Prahy. Vítězové kromě věcných cen získají i titul Sollers (zručný).

Rozpis soutěže Sollertia 2014:

Obor Automechanik:

Místo konání: Odloučené pracoviště Střední škola automobilní a informatiky Weilova Dobronická 7/1216, Praha Libuš
Čas konání: 5. března 2014 od 8:30 hod

Vyzyvatel:
Michal Joch – Auto TUkas

Porota:
Ing. Štěpán Jičínský – Bosch
Jan Smejkal - Auto Jarov
Josef Vaculčík - Auto TUkas

Obor Elektrikář

Místo konání: SŠ Centrum odborné přípravy technicko-hospodářské, Poděbradská 1/179, Praha 9
Čas konání: 11. března 2014 od 9:00 hod

Vyzyvatel:
Drahomír Novotný – BURSA – Elektroinstalační materiál

Porota:
Josef Zemek – Vesta servis, s.r.o.
Luděk Bursa – BURSA - Elektroinstalační materiál
Pavel Malý - EVIZ

Obor Kuchař

Místo konání: Střední odborné učiliště U Krbu 521, Praha 10
Čas konání : 12. března 2014od 9:00 hod

Vyzyvatel:
Patrik Bečvář – člen juniorského týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, kuchař hotelu InterContinental Praha, kuchař roku 2013

Porota:
Ondřej Slanina – Kluci v akci
Patrik Havlíček - AvantGarde restaurant, Evropská 2690/17, Praha 6
Eichner Jiří – předseda staré gardy senior klubu Asociace kuchařů a cukrářů ČR, držitel kříže sv Vavřince

Obor Kadeřník

Místo konání: SOU kadeřnické, Karlínské náměstí 8/225, Praha 8
Čas konání: 12. března 2014 od 9:00 hod

Vyzyvatel:
Tomáš Kotlár, Kadeřnický ateliér Kotlár, Praha5

Porota:
Jan Hlaváček a Martin Loužecký – majitelé H+M HAIR SALON, několikanásobní mistři České a Slovenské republiky , držitelé mnoha ocenění z našich i mezinárodních soutěží a prezentací
Michal Zelenka – Studio Real, člen uměleckého týmu HFC, ambasador L´Oréal Professionnel, školitel českých i zahraničních kadeřníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…