Unikátní elektrobus Siemens-Rampini jezdí v Pardubicích

19.10.2013 11:31

Pardubice jsou po Brně druhým městem v České republice, kde probíhá zkušební provoz ekologického elektrobusu Siemens-Rampini. Elektrobus, zapůjčený od vídeňského dopravního podniku, je k dispozici cestujícím na pravidelných linkách ve vloženém pořadí ve dnech 15. a 16. října. Jízdy jsou bezplatné. Jízdní řád je zveřejněn na stránkách www.dpmp.cz.

Unikátní elektrobus Siemens-Rampini jezdí v Pardubicích
Foto: red
Popisek: Siemens

Dopravní podnik chce tímto testovacím provozem prověřit možnost budoucího nasazení podobných vozidel a technologií do reálného provozu. „V případě, že se vozidlo osvědčí, budeme usilovat o získání prostředků na podporu ekologizace vozového parku, a tím ještě více podpoříme ekologii v hromadné dopravě. K více než 50 trolejbusům, 20 autobusům na zemní plyn by tak dopravní podnik mohl do pěti let provozovat přibližně deset takových elektrobusů a zvýšit poměr ekologických vozidel provozovaných na území města na více než 60%,“ říká Tomáš Pelikán, ředitel pardubického dopravního podniku.

Plně elektrický provoz umožňuje cestování bez hluku a spalin. „Elektrobus Siemens-Rampini je atraktivní nejen pro cestující, ale i pro kolemjdoucí a ty, kteří žijí podél komunikací. Je tichý, čistý, má příjemný interiér a je vybaven elektrickým vytápěním i klimatizací. Přitom je energeticky velice úsporný“ uvádí Roman Kokšal, ředitel dopravních divizí Siemens ČR.

Testovaný elektrobus Siemens-Rampini je plně využitelný v podmínkách městské hromadné dopravy, jelikož využívá ke svému dobíjení síť trakčního vedení, která v Pardubicích slouží trolejbusům. Dobíjení probíhá tak, že se elektrobus připojí na 10 až 15 minut pomocí sběrače k trolejbusovému vedení v době, kdy pobývá na konečné zastávce. Díky tomuto průběžnému dobíjení je dojezd vozidla v podstatě neomezený. Noční období je pak využito pro vyrovnávací nabíjení v depu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…