Unikátní výstavu betlémů připravilo Muzeum Karlova mostu

28.11.2014 12:15

Symbolicky na první adventní neděli 30. listopadu otevře brány výstava Nostalgické vánoce. Mezi unikátními betlémy je slaměné dílo uznávaného Andrzeje Wrzecionka, který je zapsán v Guinnessově knize rekordů.

Unikátní výstavu betlémů připravilo Muzeum Karlova mostu
Foto: Muzeum Karlova mostu
Popisek: Betlém.

Dílo polského výtvarníka je bezkonkurenčně největším exponátem výstavy. Za pozornost ovšem stojí celá sbírka, kterou ve spolupráci s Pražskými Benátkami a Spolkem českých betlemářů tradičně připravilo Muzeum Karlova mostu.

„Už je to tradice a troufám si říct, že nic podobného není v čase svátků v Praze a okolí k vidění. Když vidíte postavy Marie, Josefa, Ježíška v nadživotní velikosti, tak to má svoji atmosféru“, říká doc. Milan Zábranský, předseda Spolku českých betlémářů. 

Vedle největšího taháku nezapadnou ani díla slavných českých malířů Mikoláše Alše, Josefa Lady, Josefa Weniga či Marie Fischerové-Kvěchové. Samozřejmě je zastoupena i lidová tvořivost a výstava se neomezuje pouze na expozici „klasických“ betlému s postavami a zvířátky. Variací na betlémské téma je v muzeu bezpočet, včetně historických dokumentů o oslavách nejkrásnějších svátků v roce.

Výstava je k vidění v Muzeu Karlova mostu v Praze od 30. 11. 2014 do 3. 2. 2015. Za vstupné pro dospělé zaplatíte 100 Kč, snížené vstupné pro děti, studenty a seniory stojí 50 Kč. Návštěvu si můžete zpestřit také kouzelnou projížďkou loďkou po vlnách Vltavy podél břehů zimní Prahy, zahrnující i lahodné svařené víno a perník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …