Univerzita obrany pořádala mezinárodní odborné setkání mladých nadějných vědců

21.05.2016 17:14

Ve středu 18. května proběhla na Univerzitě obrany mezinárodní studentská vědecká konference, jíž se zúčastnili studenti ze států zapojených do projektu CEFME (Central European Forum on Military Education). Studentská tvůrčí činnost je na Univerzitě obrany a dalších vojenských vysokých školách působících v rámci CEFME významnou součástí vzdělávacího procesu a jednou z hlavních forem systematické práce s nadanými a talentovanými studenty.

Univerzita obrany pořádala mezinárodní odborné setkání mladých nadějných vědců
Foto: Univerzita obrany
Popisek: Univerzita obrany

„Já osobně oceňuji vaše rozhodnutí zúčastnit se této akce, protože vím, že jste pro to museli udělat něco navíc,“ uvedl na zahájení konference prorektor pro marketing a vnější vztahy Univerzity obrany brigádní generál v záloze profesor Rudolf Urban. Ten pak dále hovořil o CEFME, tedy konsorciu vojenských vysokých škol deseti zemí, které se pro své studenty snaží vytvořit mezinárodní prostředí k získání nových zkušeností, a připravit je tak na jejich další působení.

Na brněnské vědecké konferenci zaznělo 22 příspěvků, které přednesli studenti z celkem šesti zemí, konkrétně z České republiky (Univerzita obrany), Chorvatska (National Defence Academy), Maďarska (National University of Public Services), Polska (National Defence University; Military Academy of Land Forces; Air Force Academy), Rumunska (Land Forces Academy) a Slovinska (Doctrine, Development, Education and Training Command).

Po úvodním společném zasedání se účastníci konference rozdělili do dvou sekcí. První byla věnována vojenskému leadershipu a ve druhé se studenti zabývali vojenskými technologiemi a vojenskou chemií. Inspirací pro členy první sekce mohla být úvodní prezentace rumunské kadetky Georgiany Branzey, která se zabývala neverbální komunikací a řečí těla a kromě připomínek a doporučení neušla ani dotazu jednoho z členů hodnotitelské komise, zda si přednes svého příspěvku trénovala před zrcadlem. Se zajímavým a aktuálním příspěvkem na téma hybridní války – ruská hybridní válka na Ukrajině vystoupila rovněž rumunská kadetka Carmen Negoita.

Z programu druhé sekce vybíráme jako příklad prezentaci kadeta Piotra Rosińskiho s názvem integrovaný individuální bitevní systém Titan – polský příspěvek k tématu „Voják 21. století“ nebo chorvatského kadeta Ivana Lovriće o technologiích likvidace výbušných zařízení.

Vědeckou konferenci pro studenty vojenských škol sdružených ve středoevropském fóru o vojenském vzdělávání CEFME pořádala Univerzita obrany již podruhé. První mezinárodní odborné setkání mladých nadějných vědců se uskutečnilo v Brně v červnu 2010 za účasti zástupců sedmi zemí. Mezi tím se konference konala v účastnických státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …