Úřad práce ČR: Sladění nabídky a poptávky na trhu práce i pro řidiče MHD

08.07.2018 15:49

Úřad práce ČR vyvíjí maximální snahu ve sladění nabídky a poptávky na trhu práce. Přestože není jediným zdrojem pracovní síly, daří se mu, prostřednictvím nástrojů a opatření aktivní politiky zaměstnanosti (APZ), pozitivně ovlivňovat situaci na trhu práce.

Úřad práce ČR: Sladění nabídky a poptávky na trhu práce i pro řidiče MHD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

V tomto ohledu významně pomáhají rekvalifikační kurzy, na které ÚP ČR účastníkům finančně přispívá. Hrají důležitou roli i v případě řidičů autobusů, trolejbusů a tramvají. Právě o tyto zaměstnance mají zaměstnavatelé dlouhodobě velký zájem.

Ke konci května 2018 nabízeli zaměstnavatelé prostřednictvím Úřadu práce ČR celkem 1 793 volných pracovních míst pro řidiče městské hromadné dopravy (MHD). Ke stejnému datu evidoval ÚP ČR celkem 144 uchazečů o zaměstnání, kteří měli zájem pracovat v tomto oboru. „Úřad práce ČR je v pravidelném kontaktu se zaměstnavateli. Zjišťuje jejich potřeby a požadavky a snaží se vytipovat ty nejvhodnější uchazeče o zaměstnání. Konkrétně v případě řidičů MHD jen během prvního pololetí letošního roku zařadil do rekvalifikací 207 uchazečů, kteří tak získali řidičský průkaz skupiny „D“ a profesní oprávnění.

V oboru řidič městské hromadné dopravy se pak podařilo umístit celkem 296 nezaměstnaných,“ vypočítává generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. V současné době eviduje ÚP ČR celkem 510 uchazečů o zaměstnání s praxí v řízení prostředků hromadné dopravy. Nejvíce jich je v Olomouckém (115) a Moravskoslezském kraji (103). Naopak téměř nulový počet hlásí Krajská pobočka ÚP CR ve Zlíně (4) a v Pardubicích (3). Přestože ÚP ČR vyvíjí maximální úsilí o obsazení volných pracovních míst v této profesi, ne vždy je to možné.

„Z celkových 510 evidovaných řidičů zhruba polovina nemůže tuto práci dále vykonávat. Nejčastější překážkou jsou zdravotní problémy a vysoký průměrný věk řidičů. Nezřídka se jedná o lidi na 55 let a práce řidiče MHD je náročná a velmi zodpovědná. Starší uchazeči ji proto už nechtějí vykonávat. Této cílové skupině se Úřad práce ČR věnuje prostřednictvím individuálního poradenství, které vede k jejich uplatnění se na trhu práce v jiné profesi,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR.

Kromě nástrojů a opatření APZ podporuje trh práce také komunikace ze strany krajských poboček a kontaktních pracovišť ÚP ČR se zaměstnavateli, odbory, samosprávou, Hospodářskou komorou ČR, neziskovým sektorem a dalšími subjekty napříč všemi regiony. Probíhá formou Poradních sborů ÚP ČR. Zástupci krajských poboček ÚP ČR jsou stálými hosty regionálních tripartit a přímými signatáři sektorových dohod.

„Tak například v Ústeckém kraji spolupracujeme se Svazem průmyslu a dopravy ČR a Krajským úřadem na přípravě pilotního odzkoušení učebního oboru řidič. V rámci Regionální sektorové dohody pro Středočeský kraj, jejímž členem je i Úřad práce ČR, pak probíhá příprava na začlenění řidičských průkazů skupiny „C“ a profesních průkazů do studijních oborů středních škol. Cílem všech těchto kroků je pomoci kritickou situaci zlepšit,“ uzavírá Kateřina Sadílková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…