Úřad práce: Díky projektu ÚP ČR získalo v Moravskoslezském kraji novou práci bezmála 300 lidí

24.12.2019 22:00

Téměř 340 zaměstnanců, kteří obdrželi výpověď, dostalo prostřednictvím projektu „OUTPLACEMENT V Moravskoslezském kraji“ šanci získat v co nejkratším čase novou práci. Přibližně 33 % účastníků projektu přešlo k novému zaměstnavateli přímo od toho předchozího, aniž by se evidovali na Úřadu práce ČR jako uchazeči o zaměstnání.

Úřad práce: Díky projektu ÚP ČR získalo v Moravskoslezském kraji novou práci bezmála 300 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Z celkového počtu klientů, kteří do programu vstoupili, jich pak do nového zaměstnání nastoupilo téměř 87 %, tedy 293 osob. V průměru byli do projektu zapojeni více než 11 měsíců. Novou kvalifikaci pak získalo přes 160 účastníků. Projekt realizovala Krajská pobočka ÚP ČR v Ostravě. Finance na něj šly z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost.

Projekt začal v lednu 2017 a skončí 31. 12. 2019. Jeho podstatou bylo poskytnutí pomoci zaměstnancům, kterým reálně hrozilo propuštění z práce. Jednalo se zejména o pracovníky podniků, kteří byli ve výpovědi.

„Cílem projektu bylo pomáhat takto postiženým zaměstnancům ještě v době, než o zaměstnání přišli, tzn. dříve, než se dostali do evidence Úřadu práce ČR jako uchazeči o zaměstnání. Současná čísla ukazují, že se nám to podařilo. Před spuštěním projektu se ÚP ČR zavázal, že jeho prostřednictvím podpoří tři stovky osob a tento cíl jsme splnili na téměř 100 %,“ upozorňuje ředitel Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě Petr Prokop.

Do projektu mohli vstoupit zaměstnanci, kterým hrozila ztráta zaměstnání z důvodu hromadného propouštění, o němž zaměstnavatel informoval Krajskou pobočku ÚP ČR v Ostravě, nebo byli ve výpovědní lhůtě, protože dostali výpověď podle § 52 zákoníku práce a současně se zaevidovali na ÚP ČR jako zájemci o zaměstnání. Vstoupit do něj mohli i zaměstnanci, kterým končil pracovní poměr dohodou nebo na základě pracovní smlouvy na dobu určitou.

Úřad práce ČR nabízel účastníkům projektu kromě individuální péče také celou řadu dalších aktivit, mimo jiné pracovně - profesní diagnostiku, školení v oblasti pracovního práva, finanční gramotnosti nebo třeba proškolení v oblasti měkkých dovedností. V neposlední řadě mohli klienti absolvovat i rekvalifikační kurzy, jejichž obsah a složení zohledňovali potřeby a požadavky regionálních zaměstnavatelů. Nejčastěji se jednalo o kurzy k získání odborných průkazů (řidičské, svářečské, obsluha vysokozdvižného vozíku), obrábění na CNC strojích nebo počítačové kurzy. Projekt nabízel i možnost zúčastnit se pohovoru u zaměstnavatele „na zkoušku“, kdy zástupce ÚP ČR fungoval jako tzv. průvodce reálným výběrovým řízením.

„Klienti si tak mohli vyzkoušet pracovní pohovor a současně získali i zpětnou vazbu ve formě upozornění na chyby, kterých se během něj dopustili, což uvítali. Většinou se totiž jednalo o lidi, kteří odcházeli od zaměstnavatele, u něhož pracovali několik let a s pohovory se nikdy před tím nesetkali,“ vysvětluje manažerka projektu Marcela Janiurková z Krajské pobočky ÚP ČR v Ostravě.

Lidé, kteří procházeli životní změnou, protože měnili zaměstnání, tak mohli využít projekt jako mimořádnou podporu a efektivní pomoc ve fázi, kdy nevěděli, kam dále směřovat, nebo v jaké oblasti na trhu práce se uplatnit.

„Cílem bylo předcházet nezaměstnanosti. Zástupci ÚP ČR navštěvovali zaměstnavatele, kteří oznámili propouštění a předávali informace jejich zaměstnancům přímo na pracovištích. Zájemci se tak dozvěděli vše podstatné nejen o samotném projektu, ale také o službách, které klientům úřad nabízí,“ zdůrazňuje vedoucí Oddělení projektu EU Lucie Norysová.

Jedním z účastníků byl i padesátiletý Radim, který pracoval u jednoho zaměstnavatele několik desítek let jako revizní zámečník. Po propuštění absolvoval v rámci projektu kromě individuálního poradenství také vzdělávání u nového zaměstnavatele a rekvalifikační kurz, díky kterému získal řidičský průkaz skupiny C včetně profesního průkazu. Stal se jediným zaměstnancem firmy s tímto řidičským oprávněním a rozváží tak zboží přímo k zákazníkům.

„Nečekejte na nic doma! Důležité je nebát se oslovit zaměstnavatele, předat jim osobně svůj životopis a poptat se ve firmách jestli náhodou nehledají pracovní sílu,“ vzkazuje Radim všem, kteří se potýkají s obdobnými problémy.

Od roku 1983 pracovala 52letá Hana u stejného zaměstnavatele jako kontrolorka jakosti. Poté co byla propuštěna, zařadil ji ÚP ČR do projektu. Prošla individuálním i skupinovým poradenstvím a zdokonalila se v měkkých dovednostech. Zároveň absolvovala rekvalifikační kurz „Účetnictví a daňová evidence s využitím výpočetní techniky“ a též přípravu na pohovor u zaměstnavatele. Získala novou práci jako dokumentaristka.

„Není lehké v mém věku najít zaměstnání. Celý život jsem pracovala v jedné firmě. Při hledání nové práce jsem zjistila, že mé úzké zaměření nedostačuje poptávce zaměstnavatelů, zejména pokud jde o znalosti. Díky projektu jsem získala obojí - vzdělání i práci,“ shrnuje své zkušenosti Hana.

Projekt se také zaměřoval na nové potenciální zaměstnavatele, kteří přijali propouštěné pracovníky. Mohli získat příspěvky na jejich mzdy v rámci vytvořených pracovních míst. A v případě potřeby měli možnost prostřednictvím projektu tyto zaměstnance i dále vzdělávat.

„Jde o aktivitu, na kterou máme z praxe velmi pozitivní ohlasy. Dalšími regiony, ve kterých probíhá, je Kraj Vysočina a Ústí nad Labem. Nadále monitorujeme situaci na pracovním trhu v celé republice a v případě potřeby jsme připraveni spustit realizaci tohoto projektu i v dalších krajích,“ uzavírá generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…