Úřad práce reaguje na „ocenění“ Velkého Bratra

17.02.2017 9:07

Úřad práce ČR se ohrazuje proti tvrzení organizátorů Cen Velkého Bratra, tedy organizace Iuridicum Remedium. Podle ní považuje ÚP ČR své klienty za potenciální podvodníky a nespoléhá na jejich poctivost, když standardně požaduje, aby předložili výpisy z bankovních účtů.

Úřad práce reaguje na „ocenění“ Velkého Bratra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Nepojistné sociální dávky, o jejichž ne/přiznání Úřad práce ČR rozhoduje ve správním řízení, jsou vypláceny z prostředků státního rozpočtu. A jako s takovými je ÚP ČR povinen nakládat efektivně, účelně a hospodárně. Individuální situace žadatele, jeho sociální a majetkové poměry ovlivňují vznik nároku a výši dávky.

Úřad práce ČR postupuje při posuzování nároků na sociální dávky v souladu s platnou legislativou. Podle zákona o pomoci v hmotné nouzi je povinností žadatele a příjemce dávky, aby osvědčil všechny skutečnosti rozhodné pro nárok na dávky.

Mezi tyto skutečnosti patří také finanční prostředky na účtech uvedených osob, které se pro účely dávek pomoci v hmotné nouzi posuzují buď jako příjem, nebo jako majetek.

Výpis z účtu je tedy jedním z dokladů, kterým může příjemce dávky doložit skutečnosti, které uvedl v žádosti a jejích přílohách. Zároveň tak může doložit, že vyplacené peníze v rámci konkrétního příspěvku na živobytí skutečně použil k účelu, ke kterému je tato dávka určena.

Tedy k zajištění základních životních potřeb všech společně posuzovaných osob. Výše uvedený postup potvrzuje také Nejvyšší správní soud ve svém rozsudku č. j. 6 Ads 2019/2015 – 30. Podle tohoto rozsudku je nezbytnost dokládání výpisů z účtů v souladu se zákonem. Standardně ÚP ČR podrobný výpis z bankovního účtu vyžaduje pouze v případech, když probíhá správní řízení o přeplatcích.

Tedy v situacích, kdy klient neoprávněně pobíral od státu některou z nepojistných sociálních dávek, například proto, že zamlčel rozhodné skutečnosti, které ovlivnily vznik nároku na dávku nebo její výši. V ostatních případech nevyžaduje ÚP ČR výpisy z bankovních účtů plošně, i když by podle výše zmíněného rozsudku Nejvyššího správního soudu mohl, a tento postup tudíž není možné označit za standardní.

Děje se tak především tehdy, kdy skutečně hrozí, že by dávka mohla být zneužita nebo existuje podezření, že konkrétní klient nesděluje pravdivé údaje. Tvrzení, že důvěra je nahrazována kontrolou, plošně a ještě před vznikem jakéhokoli podezření, se nezakládá na pravdě. Úřad práce ČR je správním úřadem a jako takový vždy postupuje podle zákona a také ctí judikáty Nejvyššího správního soudu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…