Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí opět jednal v Norsku v případě bratrů Michalákových

20.06.2015 19:31

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí tento týden v Norsku projednával vývoj případu bratrů Michalákových. Ředitel ÚMPOD Zdeněk Kapitán při jednání s norskými právničkami Evy Michalákové mimo jiné opakovaně vyslovil požadavek, aby jasně specifikovaly, čím přesně chtějí pomoci ke zvýšení šancí Evy Michalákové v řízení, v němž má být případ znovu přezkoumán. Znát tuto strategii je nutné především proto, aby bylo možné definovat další konkrétní kroky, kterými může Česká republika rodině pomoci.

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí opět jednal v Norsku v případě bratrů Michalákových
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

„Jsem velmi rád, že vedení diskuse s norskou stranou je, i s ohledem na silný mediální tlak, stále ještě možné. Druhá strana je schopna slyšet kritické argumenty a v některých otázkách je schopna jejich reflexe. Za problematickou považuji velkou autonomii Barnevernetu. Tu lze podle norských orgánů relevantně kritizovat až v nyní probíhajícím řízení. Proto je třeba běh procesu urychlovat, aby byla činnost Barnevernetu přezkoumána krajskou komisí a v případě potřeby i soudy,“ uvedl ředitel Kapitán po jednání s norskými úřady.

V nadcházejícím čase bude krajská komise posuzovat jak návrh Barnevernetu, tak návrhy matky i otce, které si vzájemně odporují, protože každá ze stran procesu uplatňuje jiné požadavky – Barnevernet podle svého návrhu hodlá rodičovská práva omezovat a směřuje k adopci jednoho z chlapců, rodiče chtějí svou rodičovskou odpovědnost uplatňovat a s adopcí nesouhlasí. Při tomto projednání budou zohledněny všechny potřebné okolnosti; v případě, že bude kterákoliv ze stran s rozhodnutím krajské komise nespokojena, může se obrátit na soud.

Česká strana při jednání vytkla norské, že dosud důvěryhodně neprokázala, zda a jak pracovala s biologickou rodinou po odebrání chlapců tak, aby se do ní mohli vrátit. Podle opakovaného vyjádření zástupců norských orgánů je jednou z potíží problematická komunikace s Evou Michalákovou, která tak možnost aktivnější práce s rodinou údajně ztěžovala a ztěžuje. Čas chlapcům ubíhá mnohem rychleji než nám dospělým. Věřím, že obrovský tlak, který Česká republika na Norsko vyvíjí, naplní sledovaný cíl, tedy spravedlivé posouzení případu v duchu nejlepšího zájmu obou dětí,“ dodal Kapitán. 

Česká strana rovněž kritizovala prakticky nulový vývoj při udržování povědomí o kulturním a etnickém původu chlapců a při výuce češtiny. Zástupci norských orgánů deklarovali, že i oni shledávají nedostatky v aktivitě Barnevernetu při zajištění výuky češtiny a že v úvahu by přicházel výkon dohledových opatření ze strany úřadu krajského guvernéra. Nadále bude komunikace mezi Úřadem pro mezinárodněprávní ochranu dětí a Barnevernetem probíhat přímo (což dosud nebylo akceptováno) a úřad krajského guvernéra o ní bude informován.

Vzhledem k tomu, že veřejnost v České republice i české orgány získávají o případu různorodé a často se popírající informace, usiluje česká strana k projednání vzájemně rozporných pozic uspořádání případové konference za účasti Barnevernetu, obou rodičů, jejich právníků a zástupce České republiky. V diskusi byla možnost uskutečnění této případové konference doporučena všemi stranami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…