Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Pravda o pražské pobočce

27.03.2019 15:04

Seznam Zprávy v pondělí zveřejnil reportáž a článek o pražské pobočce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Považujeme za nutné v této souvislosti uvést důležitá fakta, která se do výstupů Seznamu buďto nedostala nebo byla účelově upozaděna.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Pravda o pražské pobočce
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Pražská pobočka UOHS sídlila v pronajatých prostorách Ministerstva pro místní rozvoj na ulici Příkop. Z těchto prostor dostal Úřad výpověď od ministerstva, jinak neměl důvod je opouštět. Je nicméně pravdou, že kanceláře nebyly ve zcela dobrém stavu, což dokládá i skutečnost, že je ministerstvo nyní rekonstruuje. Rovněž dostupnost automobilem byla značně nevyhovující. Úřad totiž v rámci své činnosti mnohdy pracuje s objemnými spisy, které metrem (jak se snažil doporučit reportér Seznamu) z Brna přepravit opravdu nelze.

Úřad udělal při výběru nových prostor  průzkum dostupných možností jak v soukromých, tak státních nemovitostech. Komerční pronájem se z cenového hlediska ukázal jako naprosto nevýhodný, Úřad tedy hledal mezi nemovitostmi ve vlastnictví státu. Vyhovující z hlediska potřebné kapacity byly v dané době pouze dvě nemovitosti, přičemž s ohledem na nižší náklady na rekonstrukci byla zvolena budova na ulici Českomalínské, kterou nabízelo bezplatně k převodu Ministerstvo obrany. Budova na Českomalínské byla v zanedbaném stavu a vyžádala by si rekonstrukci, ať už by ji převzal jakýkoliv veřejný subjekt. Dodavatelé všech prací souvisejících s rekonstrukcí byli samozřejmě vybráni v transparentních výběrových řízeních, v nichž zvítězily nejvhodnější nabídky. Celá investice byla odsouhlasena Ministerstvem financí ČR.

Z ekonomického hlediska bylo jednoznačně výhodnější zhodnotit majetek státu, než dlouhodobě utrácet prostředky na provoz za nájem v komerční sféře.

Shrnutí podstatných skutečností:

  • z prostor MMR dostal Úřad výpověď
  • Úřad dostal nemovitost zdarma, nic za ni neplatil
  • rekonstrukcí zhodnotil majetek státu
  • dodavatelé prací byli vybráni v transparentních zadávacích řízeních za nejnižší nabídkové ceny
  • investice byla schválena Ministerstvem financí
  • rekonstrukce vyjde celkově na částku, která by byla vydána na nájem v komerčních prostorách za pouhé tři roky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

11:27 Skupina České dráhy loni hospodařila s rekordním ziskem téměř čtyři miliardy

Konsolidovaný hospodářský výsledek Skupiny ČD před zdaněním dle Mezinárodních standardů účetního výk…