Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Řetězce skupiny REWE zneužily významnou tržní sílu

22.02.2019 17:56

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil za zneužití významné tržní síly pokuty v celkové výši 164 372 000 korun obchodním řetězcům BILLA, spol. s r.o. a Penny Market s.r.o. (dále jen Billa a Penny) a jejich dceřiné společnosti Rewe Buying Group s.r.o. (dále jen RBG). Rozhodnutí bylo vydáno v proceduře narovnání, nebyl proti němu podán rozklad a již nabylo právní moci.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Řetězce skupiny REWE zneužily významnou tržní sílu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Úřad na základě informací od dodavatelů a zjištění z předběžného šetření zahájil správní řízení, v němž se zaměřil na způsob, jakým účastníci řízení, kteří jednali ve vzájemné spolupráci jako nákupní aliance, sjednávali a získávali od svých dodavatelů potravin tzv. RBG bonusy. Po novelizaci zákona o významné tržní síle v roce 2016, jež jakékoliv platby bez protiplnění zapověděla, začali účastníci řízení RBG bonus převádět do podoby množstevní nebo cenové slevy. U některých dodavatelů však byl RBG bonus i nadále vybírán v původní podobě.

Úřad ve svém rozhodnutí dospěl k závěru, že RBG bonus je ve všech výše uvedených podobách poplatkem bez reálného protiplnění, který byl vyžadován bez oprávněného důvodu a je nezákonný. Současně byl v některých případech RBG bonus podmínkou dodávek potravin do předmětných obchodních řetězců. Úřad odhalil celkem 23 správních deliktů u 22 dodavatelů, kteří byli tímto nezákonným poplatkem postižení.

Pokuty uložené jednotlivým účastníkům řízení činí 70 971 000 Kč pro společnost Billa, 93 377 000 Kč pro společnost Penny a 24 000 Kč pro společnost RBG.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…