Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Rozsudek Nejvyššího správního soudu ve věci nákupu akcií Libereckým krajem je pravomocný a po věcné stránce definitivní

05.11.2020 21:20

Rozsudek Nejvyššího správního soudu ze dne 29. října 2020 ve věci nákupu akcií autobusového přepravce Libereckým krajem je pravomocný.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Rozsudek Nejvyššího správního soudu ve věci nákupu akcií Libereckým krajem je pravomocný a po věcné stránce definitivní
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Rozsudky správních soudů nabývají právní moci doručením účastníkům řízení, k čemuž v daném případě již došlo. Vyjádření zástupců Libereckého kraje o tom, že se nejedná o pravomocný rozsudek, je tedy zavádějící.

Nejvyšší správní soud svým rozsudkem potvrdil, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže postupoval v dané věci v souladu se současným zněním zákona o zadávání veřejných zakázek, když rozhodl, že akcie měly být pořizovány postupem podle zákona. A to i přes skutečnost, že národní právní úprava se v tomto ohledu liší od unijní směrnice. Podle rozsudku nemáÚOHS ani soud, zjednodušeně řečeno,  pravomoc opravovat potenciální pochybení v práci zákonodárce.

Zástupci zadavatele rovněž zpochybňují, že by se jednalo o definitivní rozsudek, když tvrdí, že se věc „pouze“ vrací zpět ke Krajskému soudu v Brně. O případu bude sice Krajský soud znovu rozhodovat, bude však vázán právním názorem NSS a o tom, že akcie je nutno soutěžit dle zákona o zadávání veřejných zakázek. Ten je dle názoru Úřadu jednoznačný a neposkytuje Krajskému soudu prostor pro jiné rozhodnutí ve věci.

Z tohoto důvodu je také třeba v nejbližší době zahájit přezkumné řízení o rozhodnutích Úřadu, která byla v mezidobí vydána na základě nyní zrušeného rozsudku KS Brno, neboť vedle sebe nemohou stát dvě pravomocná rozhodnutí o téže věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…