Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal kartel stavebních firem z Valašska

15.02.2023 13:33 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil svým prvostupňovým pravomocným rozhodnutím soutěžitelům aostav s.r.o., EFIOS stavební s.r.o., HERYÁN RECONSTRUCTIONS s.r.o. a podnikající fyzické osobě K. K. za zakázanou dohodu o stavební veřejné zakázce pokuty v celkové výši 3 157 000 korun. Všichni účastníci řízení se narovnali s Úřadem a proti rozhodnutí nepodali rozklad.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal kartel stavebních firem z Valašska
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

K uvedené kartelové dohodě typu bid rigging došlo v souvislosti se zadávacím řízením na revitalizaci bytového panelového domu, které zadávalo společenství vlastníků jednotek daného domu v roce 2020. Podle dokumentů a komunikace, které Úřad nalezl u účastníků řízení, spolu uvedení dodavatelé navzájem nezákonně spolupracovali a koordinovali rozpočty ve svých nabídkách. Takto sladěné nabídky zadavateli následně podávali, a to tak, že nejvýhodnější nabídku podala společnost aostav s.r.o., čímž narušili hospodářkou soutěž.

Při výpočtu pokut vycházel Úřad z hodnoty předmětné veřejné zakázky, která přesahovala 11,5 milionu korun. Všichni účastníci řízení splnili podmínky pro narovnání s ÚOHS,  za což jim byly pokuty sníženy o 20 %. Společnosti aostav s. r. o. Úřad přitížil za její vůdčí roli v kartelu, podnikající fyzické osobě K. K. byla pokuta naopak snížena, aby neměla likvidační charakter.

Výsledné pokuty pro jednotlivé členy kartelu:

aostav s.r.o.                                                 1.110.000 Kč

EFIOS stavební s.r.o.                                  925.000 Kč

HERYÁN RECONSTRUCTIONS s.r.o.       925.000 Kč

podnikající fyzická osoba K.K.                    197.000 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…