Úřad pro ochranu osobních údajů: EK vydala pokyny k ochraně osobních údajů u aplikací podporujících boj s koronavirovou pandemií

25.04.2020 18:23

Evropská komise vydala v první polovině dubna pokyny k aplikacím podporujícím boj proti pandemii COVID-19 ve vztahu k ochraně údajů. ÚOOÚ nyní uveřejňuje oficiální český překlad.

Úřad pro ochranu osobních údajů: EK vydala pokyny k ochraně osobních údajů u aplikací podporujících boj s koronavirovou pandemií
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

V boji proti koronavirové krizi začínají hrát stále významnější úlohu digitální data a technologie. „Mobilní aplikace běžně nainstalované na chytrých telefonech mohou fungovat jako podpora pro zdravotnické orgány na vnitrostátní úrovni i na úrovni EU při monitorování a zvládání probíhající pandemie COVID-19 a jsou obzvláště důležité při uvolňování opatření k omezení šíření nákazy,“ uvádí Evropská komise.

Samotné užívání těchto technologií však musí být bezpodmínečně spojené s efektivní ochranou osobních dat. „Zásadní je najít řešení, která co nejméně narušují soukromí a která jsou plně v souladu s požadavky na ochranu osobních údajů a soukromí stanovenými v právu Unie. Kromě toho by tyto aplikace měly být deaktivovány nejpozději ve chvíli, kdy bude pandemie prohlášena za zvládnutou. Dále by zabezpečení informací v těchto aplikacích mělo zahrnovat nejmodernější ochranné prvky,“ vysvětluje ve svém dokumentu.

V materiálu byly zohledněny připomínky Evropského sboru pro ochranu osobních údajů, na jehož pokyny k podobným tématům upozornil Úřad ve své včerejší zprávě.

Oficiální český překlad Pokynů Evropské komise k aplikacím podporujícím boj proti pandemii COVID-19 ve vztahu k ochraně údajů naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…