Úřad pro ochranu osobních údajů prověřuje podezření na větší úniky osobních údajů

04.08.2018 21:26

Úřad pro ochranu osobních údajů aktuálně prověřuje několik případů úniků dat, které se týkají většího počtu osob.

Úřad pro ochranu osobních údajů prověřuje podezření na větší úniky osobních údajů
Foto: ČT
Popisek: ÚOOÚ

Jeden z případů se týká ohlášeného případu porušení zabezpečení osobních údajů zákazníků hotelů a jiných ubytovacích zařízení nejen v ČR. Úřad registruje celkem dvě desítky jejich ohlášení. K úniku osobních údajů klientů mělo dojít na straně společného zpracovatele, který má na starosti jejich rezervační systémy. Jednalo se pravděpodobně o vnější útok. Počet turistů, kterých se únik dat týká, doposud není znám, protože konkrétní čísla uvedly jen některé hotely. Úřad však odhaduje, že se jedná o tisíce osob. Případ v současné době řeší společně evropské dozorové úřady.

Z oblasti herního průmyslu se Úřad zabývá také nahlášeným případem porušení zabezpečení osobních údajů v souvislosti s provozováním elektronického herního portálu. Dle předběžných informací Úřadu se může jednat o únik dat hráčů zahrnující jejich přístupové údaje, včetně e-mailů, hesel a rovněž IP adresy. Také v tomto případě je podezření, že unikla provozovateli portálu data tisíců klientů.

Patrně nedostatečné technické a organizační opatření zapříčinilo případ úniku osobních údajů zhruba tisícovky Čechů, kteří projevili zájem zúčastnit se průběžně marketingových průzkumů na internetu. Zřejmě při úpravě obchodních podmínek došlo ze strany provozovatele portálu k technické chybě, která způsobila, že se uživatelé dostali k e-mailům a jménům ostatních registrovaných lidí.

Úřad obdržel od 25. května do druhé poloviny července již téměř 650 stížností v souvislosti s obecným nařízením o ochraně osobních údajů. Jedná se zhruba o trojnásobný nárůst ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

O tom, jak v souladu s GDPR ohlásit případy porušení zabezpečení osobních údajů, Úřad informoval zde.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…