Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových snížil počet nemovitostí zapsaných na zaniklé instituce již o 68 procent

19.09.2019 18:47

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dokázal do poloviny roku 2019 snížit počet nemovitostí zapsaných na nedohledané a zaniklé státní subjekty o 68 % (tj. o 6 242 nemovitostí).

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových snížil počet nemovitostí zapsaných na zaniklé instituce již o 68 procent
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Zároveň se podařilo snížit počet nedohledaných a zaniklých subjektů o téměř 59 % (tj. o 756 subjektů). Údaje vychází z aktualizovaného materiálu Mapa majetku státu, kterou ÚZSVM vytvořil vlastními silami.

„Chátrající stavby hyzdící okolí i na lukrativních a frekventovaných místech mívají často jeden společný důvod, kterým jsou nevyřešená vlastnická práva. Proto má řešení majetkových nesrovnalostí u bezprizorního státního majetku a zaniklých státních institucí pozitivní dopad na rozvoj obcí krajů. Územní samosprávy často naráží na skutečnost, že na pozemcích bez majitele je velmi složité cokoliv stavět. Na nově převedených pozemcích mohou následně budovat chodníky, volnočasové areály pro své občany a další potřebnou infrastrukturu,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.

„Prošetřování jednotlivých případů je mimořádně časově i odborně náročné. Údaje musíme často vyhledávat například v pozemkových knihách nebo  archivech. Za čtyři roky se nám podařilo snížit počet bezprizorních nemovitostí o téměř sedmdesát procent, což je skvělý výsledek,“ dodala generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Největší pokles zaznamenala skupina subjektů zaniklých a nedohledaných, a to v počtu subjektů o 756 (tj. o 58,7 %) a v počtu nemovitých položek o 6 242 (tj. o 68 %). ÚZSVM aktivně prověřuje u zaniklých vlastníků bezprizorních nemovitostí jejich právní nástupce, které pak vyzývá ke zjednání nápravy. Pokud neexistuje právní nástupce, umožňuje platná právní úprava přepis bezprizorního majetku do příslušnosti hospodařit ÚZSVM.

cid:image003.jpg@01D56E27.4B8FE8C0

Pokles v počtu subjektů i nemovitých položek vykazuje i skupina státních podniků v konkursu a v likvidaci, a to konkrétně o 45 subjektů (tj. o 47,9 %) a o 6 909 nemovitostí (tj. o 42,2 %). I na tomto snižování ÚZSVM aktivně spolupracuje, nicméně důležitá je aktivita správce konkurzní podstaty nebo likvidátora.

K úspěšným příkladům dohledaného majetku patří:

· ÚZSVM zdarma převedl obci Skuhrov nad Bělou v podhůří Orlických hor dva pozemky pod místní komunikací v hodnotě téměř čtvrt milionu korun dříve zapsané na státní podnik Orlické strojírny. Tímto převodem pomohl obci k realizaci investiční akce „Modernizace sběrného dvora“, v rámci které budou na pozemcích umístěny nové sběrné kontejnery k rozšíření možností třídit odpad.

· Díky ÚZSVM získala Nová Ves u Chrastavy menší pozemek u koryta řeky Jeřice, který v minulosti vlastnila řada státních podniků, jako například bavlnářské závody Fryba, Vigoňové přádelny či národní podnik BYTEX.

· ÚZSVM také vyřešil v Kolíně problém neexistující stavby u bývalého hotelu Savoy vedeného na zaniklý státní podnik Restaurace a jídelny Kolín. ?V katastru nemovitostí bylo uvedeno, že se na pozemku stále nacházejí předsunuté výkladní skříně hotelu, ale ve skutečnosti je v těchto místech pouze chodník. Na základě žádosti ÚZSVM byla stavba z katastru nemovitostí vymazána.

· ÚZSVM v Jindřichově Hradci dohledal a následně převzal stavební pozemek o výměře 311 m2 a na něm stojící zemědělskou stavbu v obci Staré Hobzí. Majetek byl v katastru nemovitostí zapsán na neexistující státní podnik - Zemědělské zásobování a nákup, koncern, který zanikl v roce 1991.

· ÚZSVM se také prodejem pozemků podařilo zcelit zemědělský areál, který v minulosti sloužil jako výkrmna prasat, v Jetěticích na Písecku. Pozemky byly dříve zapsány na zaniklý Státní statek n. p. Milevsko.

· ÚZSVM rovněž zdarma převedl obci Baška pozemek o výměře 39 m2, který byl dříve majetkem národního podniku Moravskoslezské cihelny a následně jej spravoval Okresní národní výbor Frýdek-Místek. Obec plánuje na tomto pozemku vybudovat chodník.

Mapa majetku státu rovněž ukázala strukturu vlastnictví státního majetku. K 1. červenci 2019 bylo v katastru nemovitostí vedeno celkem 1 053 subjektů hospodařících s přibližně 1,53 miliony státních nemovitostí, které tvoří 1 488 411 pozemků, 41 230 staveb a 789 jednotek. Nejvíce nemovitostí státu je evidováno na Státní pozemkový úřad (486 402 nemovitostí), což představuje téměř 32% podíl na státních nemovitostech. Druhý nejvyšší počet nemovitostí spravují Lesy ČR (477 535 nemovitostí, více než 31% podíl na státních nemovitostech). Třetí jsou pak státní podniky Povodí, které dohromady hospodaří se 144 324 nemovitostmi (více než 9% podíl na státních nemovitostech). ÚZSVM spravuje celkem 104 795 nemovitostí a má tak 7% podíl na státním majetku. Nejvíce státních nemovitostí, a to 180 402, se nachází v Jihočeském kraji, následuje kraj Plzeňský se 165 850 položkami, Ústecký se 162 640 položkami a Středočeský kraj, v němž se nachází 155 241 nemovitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…