Úřad vlády: Legálních návykové látky jsou u nás stále příliš dostupné dětem i mladistvým

28.11.2019 21:01

Ve středu 27. listopadu 2019 se v Lichtenštejnském paláci uskutečnila Národní konference Alkohol a tabák v ČR 2019. Konference navázala na loňský ročník, kdy zazněla doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), aby se souběžně upravila pravidla cenové a daňové politiky, upravily podmínky pro reklamu a omezila dostupnost. Na konferenci navazují dvě konzultace domácích i zahraničních expertů týkající se konkrétních opatření v oblasti alkoholu a tabákových výrobků.

Úřad vlády: Legálních návykové látky jsou u nás stále příliš dostupné dětem i mladistvým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Na letošní konferenci vystoupili zahraniční experti z WHO, Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), Centra pro tabák v Heidelbergu i domácí odborníci. Shodli se na nutnosti společného postupu, komunikace s veřejností a monitorování aktuálního vývoje v dané oblasti.

„Chceme apelovat především na zodpovědnost lidí při užívání legálních návykových látek. Cílem rozhodně není moralizování, ale upozornění na rizika, které užívání těchto látek s sebou může nést, zejména s ohledem na ochranu dětí a mladistvých. Chceme věcně informovat jak o dlouhodobém vývoji, tak o aktuální situaci v oblasti alkoholu a tabákových výrobků,“ řekla Jarmila Vedralová, národní koordinátorka pro protidrogovou politiku. „V rámci studie ESPAD z roku 2015 označilo celkem 89 procent šestnáctiletých alkoholické nápoje a tabákové výrobky jako velmi dostupné. Považuji také za nepříznivý trend nárůst užívání elektronických cigaret u dětí. I této oblasti se budeme prioritně věnovat,“ dodala.

Výsledky mnoha analýz poukazují na skutečnost, že Češi mají s pravidelným užíváním tabáku a alkoholu jak u dospělých, tak zejména u dětí v Evropské unii nadprůměrné zkušenosti. Věk naší první zkušenosti s alkoholem je v průměru ve dvanácti letech věku.  Průměrný věk prvního kouření klasických cigaret je 13 let. Česká republika na vývoj spotřeby alkoholických nápojů a tabákových výrobků reaguje zaváděním doporučených opatření.

„Alkohol v Česku představuje určitou tradici. Kultura pití je u nás dlouhá a alkohol je dostupný. Dokonce i studenti pravidelně do průzkumů uvádějí, že nemají problém si alkohol opatřit i bez občanky. Regulace je prakticky nulová. Alkohol je ve srovnání s vyspělými zeměmi pořád i poměrně levný. Naše země je navíc takovým alkoholovým turistickým rájem,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že se to ministerstvo ve spolupráci s odborníky snaží změnit a průběžně upozorňovat na rizika a škodlivost alkoholu i tabáku.

Mezi opatření s nejvyšším účinkem patří zvýšení ceny, omezení reklamy na alkohol, cílené preventivní programy, a to i na úrovni praktických lékařů a lékáren, nebo zvýšení represe při porušení zákazu konzumace za volantem.

Podle zprávy OECD jsou spotřební daně z alkoholu a tabáku v České republice nízké. Národní protidrogová koordinátorka považuje cenotvorbu za jedno z nejefektivnějších opatření vedoucí ke snížení dostupnosti: „Zvýšení spotřebních daní na tabák a alkohol dlouhodobě doporučuje také OECD i WHO jako jedno ze stabilních a ověřených opatření. Zároveň nelze zůstávat pouze při něm, ale uchopit tuto problematiku komplexně, včetně posílení preventivních opatření a zajištění dostupnosti adiktologických služeb pro osoby se závislostním chováním,“ konstatovala Jarmila Vedralová.

Jedná-li se o společenské náklady, v případě tabáku se roční odhady společenských nákladů s ním spojených pohybují kolem 100 miliard korun, v případě alkoholu pak 59,1 miliardy korun. Jedná se o náklady, které zatěžují nejen české zdravotnictví, ale i celkově ekonomiku České republiky.

„Jako ministr zdravotnictví nemohu před škodami, které alkohol a tabák v oblasti veřejného zdraví působí, přivírat oči. Velmi podporujeme návrh zákona Ministerstva financí, kterým se mění některé zákony v oblasti daní. Návrh zahrnuje také zvýšení sazby spotřební daně u lihovin o 13 procent a u tabákových výrobků o 10 procent. V současnosti je návrh projednáván v Parlamentu a věřím, že se jej podaří brzy schválit,“ kvitoval ministr zdravotnictví Vojtěch potřebu zdanění.

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Odborem protidrogové politiky Úřadu vlády ČR aktuálně usiluje o to, aby došlo k úpravě pravidel pro regulaci reklamy na alkoholické nápoje, zejména s ohledem na dopad na děti a mladistvé. 

„Je důležité, aby reklama nevzbuzovala dojem, že alkohol má povzbuzující nebo uklidňující účinek a je prostředkem řešení osobních problémů. Reklama v současnosti vytváří dojem, že užívání alkoholických nápojů je běžnou součástí života a má pozitivní účinek. Tento typ reklamy má zásadní vliv na mladistvé, i kvůli tomu chceme reklamní sdělení regulovat,“ podotkl ministr zdravotnictví.

„Více než tabulky průměrné roční spotřeby alkoholu na obyvatele Česka, které mohou být ovlivněné nákupem levného alkoholu v České republice řidiči projíždějících kamionů, přeshraničními prodeji a turisty ze zahraničí bije do očí stále narůstající počet osob umírajících každoročně na diagnózu alkoholické onemocnění jater,“ řekl František Trantina z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo nový koncept adiktologických ambulancí, který již schválila na svém jednání minulý týden Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Jedná se o specializovaná zdravotnická zařízení, která budou poskytovat komplexní péči o pacienta. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rámci dnešního zahájení konference Alkohol a tabák v ČR vyjádřil podporu všem existujícím ambulantním službám a zdůraznil především potřebu provázanosti s páteřními provozy, kterou si nová koncepce klade za cíl.

V roce 2018 zemřelo na alkoholické onemocnění jater 1 097 mužů a 422 žen. Pravidelně, od roku 1994, stoupá počet úmrtí na tuto diagnózu i přes nesporný pokrok v léčbě. V roce 1994 zemřelo na toto onemocnění 489 mužů a 106 žen, v roce 2003 už to bylo 758 mužů a 235 žen. Náklady zdravotních pojišťoven na léčbu alkoholového onemocnění jater se odhadují minimálně na jednu miliardu korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…