Úřad vlády: Národní koordinátorkou pro integraci válečných uprchlíků bude Klára Šimáčková Laurenčíková

17.02.2023 19:38 | Tisková zpráva

Národní koordinátorkou pro integraci a adaptaci válečných uprchlíků z Ukrajiny bude od 21. února 2023 Klára Šimáčková Laurenčíková. Na jednání dne 15. února 2023 o tom rozhodla vláda. Premiér Petr Fiala vidí hlavní úkol koordinátorky v posílení spolupráce s kraji. Laurenčíková se chce zaměřit mimo jiné na ochranu zranitelných skupin uprchlíků a podpořit součinnost zdravotního, sociálního, školského i bezpečnostního sektoru.

Úřad vlády: Národní koordinátorkou pro integraci válečných uprchlíků bude Klára Šimáčková Laurenčíková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

„Po zvládnutí první krizové fáze uprchlické vlny je nyní důležité dále posilovat spolupráci vlády s politickou reprezentací v regionech. Musíme se soustředit na dobrou spolupráci všech klíčových aktérů, abychom podpořili proces adaptace a integrace válečných uprchlíků, z nichž velká část jsou ženy a děti,“ uvedl předseda vlády.

„Chci podpořit dobrou mezioborovou spolupráci mezi sociálními, školskými a zdravotními službami i bezpečnostními složkami. Potřebujeme také, aby pokračovala součinnost státních aktérů s nevládními organizacemi, které odvedly a odvádějí skvělou práci,“ doplnila Šimáčková Laurenčíková.

Zásadní je podle ní ochrana zranitelných skupin. „Na území České republiky je významné procento lidí starších 65 let, dětí bez doprovodu, těhotných žen a matek s dětmi do tří let, lidí se zdravotním postižením nebo vážně nemocných, a také osob s psychickými problémy. Bude důležité rozvíjet podpůrné služby pro tyto skupiny lidí,“ podotkla.

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20111 lidí

Šimáčková Laurenčíková je od května 2022 vládní zmocněnkyní pro lidská práva. V této roli se také zapojila do činnosti Strategické skupiny ke koordinaci řešení dopadů uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu, která dosud spadala pod ministerstvo vnitra.

Usnesením vlády se mění také název skupiny, v níž se od loňského března pravidelně scházeli zástupci resortů vnitra, financí, zdravotnictví, práce a sociálních věcí, průmyslu a obchodu, zahraničí a školství, mládeže a tělovýchovy. Nově bude fungovat přímo pod Úřadem vlády jako Strategická skupina pro koordinaci adaptace a integrace uprchlíků z Ukrajiny.

„Je to řešení, které máme promyšlené již několik měsíců. Proto se paní zmocněnkyně účastnila činnosti této skupiny a je připravena novou roli převzít,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan. Ministr také ocenil dosavadní práci skupiny a zdůraznil, že první uprchlickou vlnu Česká republika zvládla díky meziresortní spolupráci, ale také díky zapojení starostek a starostů, představitelů krajů a obyvatel Česka.

Česká republika od začátku konfliktu 24. února 2022 udělila statut dočasné ochrany 488 tisícům lidí z Ukrajiny. Přibližně 100 tisíc z nich již podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí našlo uplatnění na pracovním trhu.

„Chceme s národní koordinátorkou pokračovat v dobře započaté spolupráci zejména v oblasti prevence pracovního vykořisťování a podpoře zranitelných skupin,“ doplnil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Musíme se také zaměřit na prevenci rizikových jevů, jakými jsou propad do chudoby, ztráta bydlení nebo sexuální vykořisťování,“ podotkla Šimáčková Laurenčíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…