Úřad vlády: Premiér Petr Fiala přijal předsedu vlády Chorvatska Andreje Plenkoviće

07.07.2022 18:23 | Tisková zpráva

Premiér Petra Fiala přijal ve čtvrtek 7. července 2022 na Úřadu vlády ministerského předsedu Chorvatska Andreje Plenkoviće. Během pracovního jednání hovořili především o energetické bezpečnosti. Diskutovali i další evropské záležitosti, s ohledem na české předsednictví v Radě EU.

Úřad vlády: Premiér Petr Fiala přijal předsedu vlády Chorvatska Andreje Plenkoviće
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Oba premiéři ocenili vynikající vzájemné vztahy. Silným pojítkem obou zemí jsou krajanské menšiny v obou zemích a vysoký počet turistů. Oba státníci spolu hovořili především o možnostech spolupráce v energetice. Česká republika má zájem využívat chorvatské LNG terminály a kapacity na přepravu ropy. 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

„Vztahy mezi oběma našimi zeměmi jsou vynikající. Nejen proto, že jsme spojenci v EU a NATO, ale také proto, že nás pojí silné bilaterální vztahy na všech možných úrovních. S panem premiérem jsme hovořili o možnostech spolupráce v energetice. Česká republika má zájem o využívání některých možností, které Chorvatsko má. Bavili jsme se o budování LNG terminálů či kapacitách na přepravu ropy. Ropa z přístavů jižní Evropy je pro nás klíčová jako náhrada ropy, kterou odebíráme z Ruska. To jsou všechno potenciály, které musíme využít a o tom jsme diskutovali,“ uvedl předseda vlády.

Dalším tématem jednání bylo české předsednictví v Radě EU. Premiéři hovořili zejména o integraci zemí západního Balkánu a hlavních cílech, které si naše předsednictví v této oblasti vytyčilo.

„Dotkli jsme se i otázek, které souvisejí s českým předsednictvím v Radě EU a souvisejí s Chorvatskem a jeho zájmy. Chtěli bychom se posunout v otázce integrace západního Balkánu, včetně Bosny a Hercegoviny. Tam jde o kandidátský status, v případě Severní Makedonie a Albánie o zahájení přístupových jednání. Jedno z velkých témat, o kterých jsme mluvili, je přistoupení Chorvatska do Schengenského prostoru. ČR tento krok podporuje. Jsme přesvědčeni, že Chorvatsko splňuje všechny podmínky a budeme dělat vše pro to, aby v průběhu našeho předsednictví padlo rozhodnutí o přijetí Chorvatska od začátku příštího roku,“ dodal český premiér.

Premiéři se zároveň shodli na tom, že je potřeba nadále podporovat Ukrajinu ve válce proti ruskému agresorovi, vojensky, ekonomicky i humanitárně. Česká republika je také připravena podpořit zpřísnění sankcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.