Úřad vlády: V Den české státnosti se otevře Strakova akademie, její zahradu ozvláštní historické vládní automobily

26.09.2023 7:23 | Tisková zpráva

Strakova akademie není po většinu roku přístupná veřejnosti. Prozkoumat její nejrůznější zákoutí je tak velmi vzácnou příležitostí. A právě takovou možnost budou mít návštěvníci ve čtvrtek 28. září 2023, kdy se uskuteční první letošní den otevřených dveří v sídle vlády. Ve stejný den dojde také k zahájení výstavy historických automobilů na zahradě Strakovy akademie, jimiž v minulosti jezdili ústavní činitelé.

Úřad vlády: V Den české státnosti se otevře Strakova akademie, její zahradu ozvláštní historické vládní automobily
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Jednací místnost vlády, tiskový sál nebo prostory, které využívá pro protokolární účely předseda vlády Petr Fiala. To je jen část zajímavých prostor ve Strakově akademii, které bude mít veřejnost možnost vidět při dni otevřených dveří. Návštěvníky v organizovaných skupinách provedou průvodci okruhem, který potrvá přibližně 40 minut.

Prohlídky budou probíhat 28. září od 9:00 do 17:00, poslední skupina vyrazí na návštěvnický okruh v 16:00. Výchozím bodem prohlídky je hlavní vchod do Strakovy akademie na nábřeží Edvarda Beneše.

V loňském roce se ve Strakově akademii uskutečnil jeden den otevřených dveří, a to rovněž v Den české státnosti, kdy i přes nepřízeň počasí přišlo 1 150 návštěvníků. Letos se sídlo vlády otevře sídlo ještě jednou, na státní svátek 28. října.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Výstava historických vládních vozidel

Spolu se dnem otevřených dveří ve Strakově akademii bude na zahradě Strakovy akademie zahájena výstava automobilů, které v minulosti využívali českoslovenští a čeští představitelé vládní moci od 60. let 20. století do začátku nového tisíciletí. Návštěvníci uvidí auta premiérů a ministrů, která byla historicky spjatá se Strakovou akademií.

„Tato výstava je pokračováním naší snahy otevřít rekonstruovanou zahradu Strakovy akademie co nejvíce veřejnosti a přilákat návštěvníky. Po výstavě 13 českých premiérů, která připomněla důležité momenty z funkčních období českých předsedů vlád, jsme připravili třídenní výstavu historických vozidel ústavních činitelů z druhé poloviny minulého století. K vidění bude například Tatra 603, která se vyráběla jen pro vládní činitele, unikátní Tatra 700, kterou nechal pro své účely zhotovit Miloš Zeman, nebo například Audi A8 Václava Klause. Vystavená vozidla také doplní vzácná Tatra 613 Speciál, která měla být po dosloužení zlikvidována,“ uvedla vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková.

Expozice bude zdarma přístupná veřejnosti od 28. do 30. září 2023, vždy od 10.00 do 18.00 hodin. Vstup na zahradu Strakovy akademie je z Kosárkova nábřeží. Výstavu pořádá Úřad vlády ČR ve spolupráci s Retro Auto Muzeem ze středočeských Strnadic, jehož sbírka čítá přes 200 automobilů.

Upozorňujeme, že prohlídka Strakovy akademie (vstup na prohlídku z nábř. E. Beneše) bude zakončena vstupem do zahrady (východ na Kosárkovo nábř.). Z výstavy automobilů v zahradě Strakovy akademie (vstup na výstavu z Kosárkova nábř.) ovšem nebude možné přímo navázat na prohlídku Strakovy akademie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

16:13 Svaz vinařů ČR: Účet za škody ve vinicích přesáhl dvě miliardy. Zapomeňme na daň, musíme řešit přežití a budoucnost

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohr…