Úřad vlády: Vláda jednala s předsedkyní Evropského parlamentu

17.06.2022 15:02 | Tisková zpráva

Předseda vlády Petr Fiala a další členové vlády jednali ve čtvrtek 16. června 2022 v Lichtenštejnském paláci s delegací Evropského parlamentu vedenou jeho předsedkyní Robertou Metsolaovou. Hlavním tématem schůzky bylo začínající české předsednictví v Radě Evropské unie.

Úřad vlády: Vláda jednala s předsedkyní Evropského parlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Jednání členů vlády České republiky s předsedkyní Evropského parlamentu a členy Konference předsedů Evropského parlamentu bylo první akcí, která se uskutečnila pod hlavičkou předsednictví České republiky v Radě EU. Navázala tak na představení loga, motta a priorit CZ PRES, které byly představeny den před tím, ve středu 15. června. Hlavním bodem jednání byla právě diskuse nad prioritami českého předsednictví v nadcházejícím půl roce.

„Musím velice ocenit přístup paní předsedkyně Metsolaové k České republice, k českému předsednictví. Měli jsme příležitost setkat se jak v Bruselu, tak i opakovaně na jednáních Evropské rady a musím říci, že doporučení a přístup paní předsedkyně nám velice pomohl při přípravách předsednictví,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Premiér připomněl důležitost spolupráce obou klíčových evropských institucí. „Rada a Evropský parlament jsou partneři v unijním procesu. Je proto opravdu klíčové, abychom si už před začátkem předsednictví řekli, jaká jsou naše očekávání a jak si můžeme navzájem pomoci,“ konstatoval předseda vlády.

Diskuse členů vlády se zástupci Evropského parlamentu se kromě priorit českého předsednictví týkala také výzev, kterým v současnosti čelí Evropská unie. „Jsme si dobře vědomi toho, že výzvy vyplývající z ruské agrese na Ukrajinu výrazným způsobem ovlivňují naše předsednictví a zvyšují očekávání, která jsou do něj vkládána. Samozřejmě jsme tomu také uzpůsobili i naše priority, které jsme včera představili, a byla to i významná část dnešní diskuse, kterou jsme s reprezentanty jednotlivých frakcí v Evropském parlamentu vedli,“ upřesnil premiér Petr Fiala.

Jedním z hlavních témat diskuse byla situace na Ukrajině a podpora této napadené zemi ze strany EU. „Myslím, že s velkým porozuměním se setkal náš úmysl věnovat se během našeho předsednictví, pokud to bude možné, i poválečné obnově Ukrajiny. Mluvili jsme také o důležitosti některých kroků, které Česká republika dlouhodobě podporuje, jako je například rychlé udělení kandidátského statusu Ukrajině. Bavili jsme se ale i o dalších tématech, které souvisejí s rozšiřováním Evropské unie. Například o tom, jak posunout kupředu otázku zemí západního Balkánu,“ konstatoval předseda vlády.

Dalšími tématy schůzky byly i současná uprchlická krize vyvolaná válkou na Ukrajině, energetická soběstačnost a energetická bezpečnost Evropy či posilování evropské obranyschopnosti a strategické odolnosti evropské ekonomiky. „Myslím, že všichni si uvědomujeme, že přes rozdílné politické postoje je nesmírně důležité, aby Evropská unie postupovala jednotně. Abychom v těch klíčových věcech dokázali dávat najevo, že sdílíme stejné hodnoty, máme společné cíle a že když čelíme takovým výzvám, jaké představuje ruská agrese vůči Ukrajině, jsme schopni postupovat odhodlaně, jednotně a společně,“ připomněl předseda vlády.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová a členové její delegace se v rámci návštěvy České republiky setkají také se zástupci obou komor Parlamentu ČR.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…