Úřad vlády: Vláda schválila zvýšení životního a existenčního minima

29.06.2022 19:38 | Tisková zpráva

Částky životního a existenčního minima se od 1. července zvýší o 8,8 procenta. Příslušné nařízení vlády schválil kabinet Petra Fialy na jednání 29. června 2022. Vláda se zabývala také pravidly pro zajištění ubytování a přijímání ukrajinských uprchlíků po skončení nouzového stavu a jmenovala také nového ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Úřad vlády: Vláda schválila zvýšení životního a existenčního minima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Od 1. července budou pro účely výpočtu některých sociálních dávek, nezabavitelné částky v exekučním řízení či pro institut osvobození od rozhlasových a televizních poplatků platit nové částky životního a existenčního minima. Vláda na základě výše nárůstu indexu spotřebitelských cen bez bydlení, vody, energie a paliv podle dat Českého statistického úřadu rozhodla o jejich mimořádném navýšení o 8,8 procenta, což odpovídá skutečnému nárůstu spotřebitelských cen na výživu a základní osobní potřeby. Životní minimum pro jednotlivce tak bude od července dosahovat 4 620 korun a existenční minimum 2 980 korun. Více informací naleznete v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí ZDE.

Vláda vydala také nové nařízení o příspěvku pro solidární domácnost na období druhého pololetí roku 2022. Na solidární příspěvek od státu budou mít i nadále nárok občané, kteří poskytují ubytování válečným uprchlíkům z Ukrajiny, a to alespoň 16 dnů po sobě jdoucích v rámci kalendářního měsíce. Od 1. července ale dochází k úpravám v jejich výši. Nově bude rozlišeno, zda ubytovatel nabídl uprchlíkům přístřeší přímo ve své domácnosti, nebo zda jim propůjčil samostatný byt či dům. V prvním případě bude výše příspěvku činit 3 000 korun měsíčně za ubytovanou osobu (nanejvýš za tři v jedné domácnosti), ve druhém bude činit základní částka 5 000 korun měsíčně za jednu ubytovanou osobu a tyto sumy budou odstupňované až do 15 000 korun za pět a víc ubytovaných osob. Podrobnosti obsahuje tisková zpráva Ministerstva práce a sociálních věcí ZDE.

Vláda v souvislosti s končícím nouzovým stavem k 30. červnu vydala také nová nařízení, která se týkají přijímání uprchlíků z Ukrajiny a poskytování ubytování v obecních, krajských či státních ubytovacích zařízeních. Dosavadní podmínky pro ubytovatele se v zásadě nemění, mění se ale legislativní opora, z níž dvě nová nařízení vlády vycházejí – namísto krizového zákona to je nově tzv. lex Ukrajina III. Také systém krajských asistenčních center bude ještě v červenci fungovat stejně jako dosud, poté vláda vytíženost jednotlivých KACPU znovu vyhodnotí. Novela zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace také umožnila vládě stanovit počet konkrétních míst k ubytování, která je nutno v daném kraji zajistit, a to v závislosti na počtu osob, které takovou formu ubytování aktuálně potřebují.

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

Vláda se zabývala také nadcházejícím českým předsednictvím v Radě Evropské unie. Projednala plán pro naplňování priorit českého předsednictví v Radě Evropské unie ve vztahu k rekonstrukci, evropské perspektivě a odolnosti Ukrajiny. Podpora Ukrajině je jednou ze stěžejních priorit českého předsednictví. Vláda uložila ministrovi zahraničních věcí připravit ve spolupráci s ministrem průmyslu a obchodu a v součinnosti s ostatními zainteresovanými členy vlády východiska, principy a finanční výhled zvláštního vládního programu stabilizační a rekonstrukční pomoci Ukrajině a předložit je vládě. Připravenost České republiky podílet se na pomoci Ukrajině zapojením do rekonstrukčního plánu EU i formou bilaterálního víceletého rekonstrukčního programu je předpokladem pro naplnění ambiciózních cílů, které si české předsednictví dalo.

Vláda rozhodla rovněž o jmenování nového ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. Vzala na vědomí rezignaci Karla Řehky z funkce ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost k 20. červnu 2022 v souvislosti s jeho jmenováním náčelníkem Generálního štábu Armády ČR a na jeho místo od 1. července jmenovala Lukáše Kintra. Ten působil jako náměstek ředitele Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost a od 21. června byl pověřen jeho řízením.

Vláda schválila také novelu nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol. Kromě změn, které vyplývají ze změny příslušného nařízení Evropské komise, bude novinkou i zrušení podpory baleného a krájeného ovoce a zeleniny. Cílem této změny je omezit používání plastových obalů, a zmírnit tak negativní dopady na životní prostředí. Více v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví ZDE.

Kabinet rovněž schválil účast České republiky na Všeobecné světové výstavě EXPO 2025 v Ósace, které se uskuteční v termínu 13. dubna – 13. října 2025. Ve veřejné soutěži ke zpracování koncepčního návrhu účasti České republiky na EXPO 2025 vyhrál projekt vypracovaný Ing. Ondřejem Soškou.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…