Usnesení 128. zasedání Pléna České konference rektorů

05.12.2014 15:40

Plénum České konference rektorů (ČKR) přijalo na svém 128. zasedání následující usnesení:

Usnesení 128. zasedání Pléna České konference rektorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rektor UK Tomáš Zima

ČKR vyzývá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, aby v připomínkovém řízení k návrhu zákona o vnitřním řízení a kontrole ve veřejné správě zásadně odmítlo změnu systému vykonávání vnitřního auditu vyplývající z citovaného návrhu pro vysoké školy, která by vysoké školy významným způsobem připravila o jejich samosprávné postavení.

ČKR odmítá změny navrhované ve stanovisku Legislativní rady vlády k novele zákona o vysokých školách týkající se změny postavení zahraničních vysokých škol a jejich poboček, které by vedly k tomu, že by se tyto subjekty staly součástí vzdělávacího systému podle zákona o vysokých školách, aniž by musely splňovat akreditační kritéria nutná a povinná pro všechny domácí vysoké školy.

ČKR jednoznačně podporuje Parlamentem ČR projednávanou novelu zákona o veřejných zakázkách a pozměňovací návrh, umožňující zadávat veřejné zakázky samostatně organizačními součástmi vysoké školy.

ČKR jednoznačně odmítá, aby novela zákona o vysokých školách upravovala řešení interního procesu schvalování rozpočtu vysoké školy, neboť se jedná výhradně o záležitost samosprávy vysoké školy.

ČKR žádá Vládu ČR, aby státní rozpočet na výzkum sestavovala transparentním a zákonem definovaným procesem tak, aby výše institucionální podpory na rozvoj vysokých škol vycházela ze zhodnocení výsledků výzkumných organizací.

ČKR podporuje stanoviska děkanů lékařských fakult a pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví, týkající se novely zákona 95/2004, a jednoznačně se staví za to, aby specializační vzdělávání lékařů zabezpečovaly vysoké školy ve spolupráci s akreditovanými zdravotnickými zařízeními, Českou lékařskou komorou a Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně.

ČKR zdůrazňuje nutnost zachovat a dále rozvíjet dosavadní systém vzdělávání v oblasti nelékařských zdravotnických oborů na vysokých školách.

ČKR se připojuje k deklaraci k doktorským studiím, předložené Německou konferencí rektorů.

ČKR podporuje spolu s Akademií věd ČR legislativní změny týkající se neřešeného problému kvalitního zdravotního pojištění dětí pracovníků z tzv. třetích zemí zaměstnaných v různých institucích ČR.

Komora rektorů soukromých vysokých škol ČKR vyjadřuje nesouhlas se skutečností, že zásadní připomínky k novele zákona o vysokých školách ze strany soukromých vysokých škol nebyly vypořádány v dostatečné míře.

Za Českou konferenci rektorů

Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA
předseda

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…