Ústecký kraj: Pieta připomněla katastrofu na dole Nelson III u Oseku

10.01.2023 21:01 | Tisková zpráva

Před 89 lety v průběhu roku 1934 došlo na dole Nelson III u Oseku na Teplicku k výbuchu, při kterém zemřelo 140 horníků. Při tradičním pietním aktu pořádaném městem Osek ve spolupráci se Spolkem severočeských havířů u pomníku katastrofy uctili památku obětí důlního neštěstí zástupci Ústeckého kraje, okolních obcí a hornických spolků z české i německé strany.

Ústecký kraj: Pieta připomněla katastrofu na dole Nelson III u Oseku
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

„Dnes jsme se zde sešli, abychom uctili památku obětí této tragické události i jejich rodin, které během důlního neštěstí přišly o otce, bratry či syny. Věnujme jim, prosím, tichou vzpomínku a připomeňme si, jak náročné a nebezpečné je hornické povolání. Přál bych si, abychom v budoucnu žádnou podobnou tragédii již nezažili,“ uvedl během pietního aktu hejtman Jan Schiller.

Spolu s hejtmanem se poklonili u památníku také předseda krajského výboru pro kulturu a památkovou péči Vlastimil Skála a dále například starosta města Osek Václav Krtek, či předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti Severočeské doly Ivo Pěgřímek.

Podle historiků exploze zasáhla celý důl Nelson III, na povrchu došlo k destrukci provozních budov, v jejichž troskách zahynulo několik zaměstnanců. Kvůli vzduchové ventilaci došlo následně v dole k dalším lokálním výbuchům. Horníci zemřeli přímo při výbuchu, či následně otravou kysličníkem uhelnatým. Osecké neštěstí je třetí největší hornickou katastrofou na území nynější České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…