Ústecký kraj: Pracovní skupina k vymezení trasy ropovodu Družba

03.08.2018 19:11

Město Litvínov se v červenci 2018 obrátilo na Krajský úřad Ústeckého kraje s pozvánkou na první schůzi Pracovní skupiny k vymezení trasy ropovodu Družba v úseku DV5 hranice Litvínov – ČR/SRN.

Ústecký kraj: Pracovní skupina k vymezení trasy ropovodu Družba
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Účelem pracovní skupiny by mělo být dosažení kompromisního návrhu řešení vedení ropovodu Družba v úseku DV 5 Litvínov – hranice ČR/SRN tak, aby bylo co nejméně zasaženo do života obyvatel dotčených obcí, avšak při nutném respektování místních přírodních poměrů a s ohledem na technickou a ekonomickou proveditelnost stavby.

K zastupování Ústeckého kraje v předmětné pracovní skupině byla radou navržena Ing. Monika Zeman, MBA, zástupkyně ředitele pro výkon přenesené působnosti, vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství.

Výstupy pracovní skupiny nejsou pro orgány vykonávající ve věci přenesenou působnost jakkoliv závazné, ale mají povahu doporučující.

Vláda České republiky schválila v roce 2015 dokument „Politika územního rozvoje České republiky, ve znění aktualizace č. 1“. Je v něm vymezena trasa nového ropovodu mezi Litvínovem a hranicí ČR/SRN, který má v budoucnu významně posílit energetickou bezpečnost ČR i SRN, zejména při omezení přepravní kapacity jedné z větví ropovodu Družba. Uvedená trasa je součástí projektu mezinárodního ropovodu Litvínov - Spergau, který je projektem společného zájmu (PCI) Evropské unie v oblasti energetiky. Ústeckému kraji přidělila zmíněná Politika územního rozvoje České republiky za úkol prověřit územní podmínky pro umístění tohoto záměru a podle výsledků prověření zajistit ochranu území pro tento rozvojový záměr na území Ústeckého kraje. Kraj tak učinil v rámci přípravy aktualizace Zásad územního rozvoje Ústeckého kraje, ve kterých je koridor ropovodu vymezen v souběhu se současným vedením etylenovodu. Nový ropovod by tak procházel zastavěným územím Litvínova, Klínů a Mníšku. Dle vyjádření dotčených obcí by zasáhl do vlastnických práv obcí i jejich obyvatel a znamenal by zvýšené bezpečností riziko. Nesouhlas s navrhovaným koridorem vyjádřili litvínovští zastupitelé a schválili vstup města Litvínova do pracovní skupiny (PS), jejíž zřízení navrhl budoucí investor akce, společnost MERO ČR. Pracovní skupina by se měla pokusit nalézt takovou alternativní trasu, která by co nejméně omezovala dotčené subjekty. První schůze PS se konala v úterý 24. července v budově Městského úřadu Litvínov. Zúčastnili se jí zástupci MERO ČR, a. s., vlastníka a provozovatele české části ropovodu Družba a ropovodu IKL a budoucího investora zmíněné stavby, zástupci Krajského úřadu Ústeckého kraje, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, dotčených obcí Litvínov, Klíny a Sdružení obcí regionu Krušných hor. Schválen byl statut a jednací řád PS, vedoucí PS byla zvolena starostka Litvínova Kamila Bláhová. Přítomným byl představen alternativní návrh možného řešení prodloužené trasy ropovodu na území ORP Litvínov. Další jednání PS je plánované na 7. září 2018.

Na příštím jednání by mimo jiné měly být vyhodnoceny připomínky společnosti MERO i dalších subjektů zastoupených v PS k nově navrhované změně koridoru ropovodu, kterou avizovali město Litvínov. Trasa by podle Litvínova měla vést z Litvínova přes Horní Jiřetín, Novou Ves v Horách ke hranicím v Mníšku.

Krajský úřad nyní vyčká na oficiální předložení dalších variant ze strany Litvínova i společnosti MERO ČR, aby případně mohl zahájit další kroky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…