V Brdech bylo zahájeno celostátní finále soutěže Europa Secura 2015

09.06.2015 12:10

Ve vojenském újezdu Brdy, ve výcvikovém zařízení Valdek, byl včera zahájen osmý ročník celostátního finále soutěže Europa Secura 2015. Do základního kola soutěže se v letošním roce přihlásili studenti z 82 středních škol z dvanácti krajů ČR. Celostátního finále se zúčastní celkem 39 studentů, kteří prošli základním a krajským kolem. Projekt Europa Secura pořádá Institut pro evropskou politiku – Europeum společně s resortem obrany.

V Brdech bylo zahájeno celostátní finále soutěže Europa Secura 2015
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Soutěž je zaměřena na problematiku Evropské unie a Severoatlantické aliance a na jejich role v systému světové bezpečnosti. Finále soutěže se odehrává pod fiktivním námětem na území Dormenistánu, kde je nutné uklidnit aktuální vyhrocenou politickou situaci. Studenti se v roli diplomatů postupně seznamují s místním obyvatelstvem a současně hledají důkazy o údajném násilí. Po úvodních jednáních absolvují pětadvacetikilometrový přesun v členitém zalesněném terénu. Na trase je čekají nejrůznější nástrahy - od minového nebezpečí, vodní překážky až po několikametrovou skalní propast, kterou budou muset překonat pomocí tzv. barmského mostu. V závěru pochodu budou nuceni zvládnout i vyjednávání s rebely.

Na zabezpečení celostátního finále soutěže se i v letošním roce budou podílet armádní specialisté z 13. dělostřeleckého pluku, 15. ženijního pluku, Vojenské policie a 103. centra civilně-vojenské spolupráce a psychologických operací, kteří připravují většinu vojensko-odborných disciplín. Ubytování soutěžících je zabezpečeno ve vojenském výcvikovém zařízení Valdek.

V závěrečný den, po vyhodnocení celostátního finále soutěže, navštíví studenti 13. dělostřelecký pluk v Jincích, kde pro ně budou připraveny ukázky výzbroje a techniky útvaru.

Celostátní finále soutěže Europa Secura 2015 se koná od 8. do 12. června 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…