V Česku studentské půjčky nejsou běžné. Jakých výhod se studenti dočkají při žádosti o úvěr?

27.11.2018 15:20

V České republice je nespočet veřejných vysokých škol, které financuje stát. Díky nim se řada studentů, a to i těch sociálně slabších, může vzdělávat. Jenže bezplatné studium není ani na veřejných školách úplně zadarmo, je nutné pokrýt výdaje na skripta a učebnice, ubytování, jídlo a dopravu. Co dělat, když studentům chybí peníze? Půjčí české banky i mladým lidem na vzdělání?

V Česku studentské půjčky nejsou běžné. Jakých výhod se studenti dočkají při žádosti o úvěr?
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Když dojdou peníze na studium, obvykle první, co každý udělá je, že si najde brigádu. Jenže někdy ani brigáda, kapesné a stipendium nepomohou k dostatku financí. V takovém případě přichází na řadu půjčky. Zatímco v zahraničí jsou studentské půjčky už poměrně běžnou záležitostí, v Česku tomu tak stále není.

Studentské půjčky lze splácet až po studiích

Čeští úvěroví poskytovatelé studentům půjčí, avšak obvykle jim nabídnou to samé, co ostatním klientům. Žádných velkých výhod se mladí lidé nedočkají. Pokud přeci jen banka studentovi nabídne lepší podmínky, pak lze očekávat:

  • výhodnější úrokovou sazbu,
  • bezplatné posouzení žádosti o úvěr,
  • nižší měsíční splátky.

Výhodou studentských půjček také je, že k nim banky zdarma nabízí i studentský účet. Úplně největším pozitivem ale je, že lze odložit splácení jistiny. Co to znamená? Student v průběhu školy splácí pouze úroky, jistinu splatí až po studiu, kdy je velký předpoklad, že si najde zaměstnání a bude mít tak z čeho splácet.

Status studenta je nezbytný, stejně jako spoludlužník

Chcete-li využít výhod studentského úvěru na maximum, pak je ale nutné splnit všechny podmínky. Tou nejdůležitější je být studentem, a to ať už na státní, veřejné či soukromé škole, na dálkovém, kombinovaném či denním studiu, na české či zahraniční univerzitě.

Student se navíc neobejde bez spoludlužníka, u vyšších úvěrů pak ani bez ručitelského závazku nebo jiné formy zajištění. Studentské půjčky jsou obvykle nabízeny v řádech desetitisíců až statisíců.

Na vzdělání přijde vhod i kontokorent a kreditní karta

Studenti ale nejsou nijak limitováni. Nemusí hledat jen v úvěrových produktech s označením „studentský.“ Pro financování školních let může přijít vhod také kontokorentní úvěr, kreditní karta nebo spotřebitelská půjčka.

Především kreditka může být dobrý řešením, jak si zajistit výhodnější pořízení knih a učebnic. S kreditní kartou jsou spjaty slevy u vybraných partnerů a možnost získat určité procento z nákupu zpět. Mimo to kreditka skvěle poslouží také na Erasmu či jiných zahraničních výjezdech, s ní vyjde platba levněji než výměna valut.

Nutné je však podotknout, že kreditní karta je dobrým sluhou, ale zlým pánem. Vyplatí se jen těm, kteří mají perfektní platební morálku a kteří dokážou splatit peníze v takzvaném bezúročném období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…