V Ekologické olympiádě zvítězilo Gymnázium Josefa Ressela Chrudim

10.06.2015 11:04

Národní kolo ekologické olympiády hostilo minulý týden Regionální muzeum v Chrudimi a Národní geopark Železné hory. Čtyřdenní náročné klání ovládlo Gymnázium Josefa Ressela Chrudim, před druhým Gymnáziem České Budějovice a třetími školami Gymnázium Botičská, Praha, a Gymnázium Chotěboř.

V Ekologické olympiádě zvítězilo Gymnázium Josefa Ressela Chrudim
Foto: Pardubický kraj
Popisek: V Ekologické olympiádě zvítězilo Gymnázium Josefa Ressela Chrudim

„Výsledek domácího týmu je naprostá senzace. Gratuluji vítězům i celé škole a děkuji za výbornou reprezentaci Pardubického kraje. Technické a přírodovědné obory jako kraj dlouhodobě podporujeme a i vítězství chrudimských gymnazistů potvrzuje, že se tento přístup vyplácí,“ nešetřila chválou náměstkyně hejtmana pro školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová. „Jsem také ráda, že se Pardubický kraj představil všem účastníkům Ekologické olympiády Národním geoparkem Železné hory. Poznávání hornin, praktické přiblížení historie Země a jiné zkušenosti získané za pomoci odborníků nejen ve školách, ale i muzeích si účastníci národního kola odnesou do svých krajů,“ sdělila Jana Pernicová, která převzala nad národním kolem osobní záštitu.

Celkem soutěžilo 14 týmů středoškoláků z 12 krajů České republiky, kteří po celé čtyři dny usilovali o co nejlepší výsledky nejen v testech, ale především při praktických úkolech v terénu využitelných pro ochranu přírody a životního prostředí.

„Záštitu ministerstev nad národním kolem chápeme jako uznání a ocenění každoroční dvacetileté práce všech pořadatelů, kteří se za celou historii na pořádání a rozvoji Ekologické olympiády podíleli,“ prohlásil Jaroslav Síbrt, celostátní koordinátor soutěže z Českého svazu ochránců přírody. „Za celou dobu její existence prošly soutěží tisíce studentů. Mnohé z nich přivedla k hlubšímu zájmu o přírodovědu, ekologické vztahy a environmentální uvažování. Setkáváme se s nimi na pozicích vědeckých pracovníků, ve státní správě i v neziskových organizacích,“ dodal.

„Tématem národního kola byl geoturismus v Národním geoparku Železné hory a jeho vliv na okolní prostředí. Téma i místo konání letošního ročníku nebylo vybráno náhodou. Geoparky, geoturismus se v současné době stávají celosvětovým hitem a v geologicky cenném území Železných hor se naskýtá jedinečná možnost projít celou historií Země za pouhé dva dny,“ konstatovala Simona Vylíčilová, ředitelka letošního národního kola.

Kromě vlastního soutěžení čekal studenty i nevšední doprovodný program. Účastníci si mohli vyzkoušet práci s kamenem, pozorovat netopýry nebo se dozvědět o záchraně koně Převalského, jehož domovinou je Mongolská step či jak se žije na polární stanici Marambio v Antarktidě.

Spoluvyhlašovatelem Ekologické olympiády je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, soutěž respektuje řada vysokých škol. Výhody mají úspěšní soutěžící při přijímacím řízení na řadě vysokých škol v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…