V Havířově kandiduje do zastupitelstva rekordní počet žen

05.10.2014 13:00

Zastoupení žen v komunální politice po volbách mírně vzroste. Ve volbách do zastupitelstev měst a obcí totiž celorepublikově kandiduje historicky nejvíce žen – 32,23 %. V Havířově kandiduje dokonce i o něco více žen, než je republikový průměr – celkem 34,2 %. Analýzu zpracovalo Fórum 50 %, nezisková organizace, která usiluje o vyvážené zastoupení žen a mužů v politice.

V Havířově kandiduje do zastupitelstva rekordní počet žen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

V Havířově kandiduje celkem 13 subjektů. O post v zastupitelstvu se uchází celkem 173 žen. Nejvyváženější listiny sestavila KDU – ČSL a hnutí Patriot 2014, kteří mají shodně téměř polovinu žen (48,8 %). Zároveň mají i vyvážený poměr žen na nejvyšších příčkách kandidátek. Nejméně žen (celkem 3) vysílá do voleb NE Bruselu - Národní demokracie, ti však zároveň nominovali i nejméně kandidátů celkově. Ženu do čela kandidátky postavil Úsvit přímé demokracie (Helena Michenková) a Patriot 2014 (Milena Petrášová).

Fórum 50 %, které analýzu zpracovalo, organizuje také kampaň na podporu žen v nadcházejících volbách. „Ačkoli na komunální úrovni najdeme žen nejvíce, je jich celkově pouhá čtvrtina oproti polovině žen, které v obcích reálně žijí. Pro kampaň jsme proto zvolili slogan ‚Žijeme tu společně, pojďme společně i rozhodovat.‘ Pomocí kampaně bychom chtěli překonat alespoň tzv. kritickou hranici 30 %, kterou je nutné překročit, aby ženy začaly být v politice více vidět a slyšet,“ říká koordinátorka Marcela Adamusová. „V Havířově se 30% hranici podařilo překonat již v minulých volbách, věřím, že díky vysokému počtu žen na kandidátkách se to povede i letos,“ doplňuje Adamusová.

Pro voliče a voličky Fórum 50 % také připravilo animovaný spot, který ukazuje, jak politická rozhodnutí mohou dopadat různě na ženy a na muže.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…