V Hulíně se našlo 80 let staré pivo z pivovaru Zubr

25.08.2015 8:56

V pivovaru Zubr se chystají na analýzu více než 80 let starého piva z produkce pivovaru, které bylo nalezeno ve 20 kilometrů vzdáleném Hulíně. Historickou lahev s původním obsahem věnoval pivovaru pan Josef Hrabák, který ji našel ukrytou na půdě.

V Hulíně se našlo 80 let staré pivo z pivovaru Zubr
Foto: ZUBR
Popisek: ZUBR

„Podle vzhledu lahve a uzávěru jsme identifikovali, že se jedná o pivo uvařené ve 30. letech minulého století, kdy sládkem přerovského pivovaru byl František Stradiot,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr a dodává: „Je tedy možné, že v ruce držíme původní Zubr Grand, protože ten současný se právě prvorepublikovou recepturou inspiroval. Pivo projde detailní chemickou analýzou, ta nám ukáže jeho přesné složení i vztah k současnému Grandu.“

„Lahev jsme našli při vyklízení domku po tetě a podle vzhledu jsme usoudili, že se bude jednat o historický kousek a oslovili jsme s nálezem pivovar Zubr. Nejprve jsem zvažoval, zda lahev přes internet nenabídnout nějakému sběrateli, ale nakonec jsem se rozhodl ji věnovat pivovaru, aby z ní mohlo mít užitek a radost co nejvíce lidí,“ říká nálezce lahve Josef Hrabák z Hulína, který se domnívá, že lahev na půdě „zapomněl“ nejspíše jeho prastrýc.


Nálezce Josef Hrabák s ředitelem pivovaru Zubr Tomášem Pluháčkem

Pivovar Zubr nyní plánuje otevření lahve a následnou analýzu obsahu. Chybět nebude také degustace a především srovnání receptur.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa a Regionální potravina. V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal na podzim prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2014 a to v kategorii světlé výčepní pivo (1. místo Zubr Gold) a v kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

16:05 Celní správa: Závadné maso se ke spotřebitelům nedostalo

Téměř půl tuny drůbežího masa a mořských plodů přepravovaných v nevhodných podmínkách objevili ústeč…