V Krajské zdravotní bude operovat nejmodernější robot v České republice

29.05.2015 16:43

Klinika urologie a robotické chirurgie ústecké Masarykovy nemocnice od letošního května vlastní nový robotický systém da Vinci typ Xi. Jedná se o nejmodernější přístroj tohoto typu v České republice.

V  Krajské zdravotní bude operovat nejmodernější robot v České republice
Foto: Martin Kovář
Popisek: Operace

Nový přístroj lékaři využijí například při urologických, chirurgických, ORL nebo gynekologických operacích. „Robotická chirurgie je jedním z oborů, které z Krajské zdravotní dělají špičkové zdravotnické zařízení. Díky novému přístroji budou mít lékaři možnost operovat pacienty nejšetrnějším dostupným způsobem. Udržet a rozvíjet moderní zdravotnické technologie v našem regionu je naše priorita,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček při slavnostní prezentaci nového chirurgického, robotického systému.

Cena nejnovější verze robotického systému, která je kalkulována na období životnosti přístroje v délce 8 let, se započtením ceny odprodeje stávajících starších robotických systémů (25 000 000 Kč), započtením ceny dodávky robotického systému da Vinci Xi (63 662 500 Kč jako vlastní cena robota), pozáručním servisem robotického systému (28 925 620 Kč) včetně budoucích předpokládaných dodávek nástrojů a příslušenství pro robotický systém (119 008 264 Kč), bude činit bezmála 187 milionů korun. „Pokud máme udržet vysokou kvalitu našeho centra robotické chirurgie je potřeba robotický systém včas obměnit. Jsme přesvědčeni, že jde o dobře a promyšleně investované prostředky. Nový přístroj je jediný v republice i střední a východní Evropě. Kromě operačních výkonů tak bude sloužit i jako školící místo pro tuzemské i zahraniční lékaře,“ přiblížil možnosti využití nového systému předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s. Jiří Novák.

„Centrum robotické chirurgie zahájilo svou činnost v srpnu 2008 první roboticky asistovanou operací, jednalo se tehdy o resekci tumoru ledviny. Od té doby jsme k dnešnímu dni provedli 1758 operací, což naše pracoviště řadí v počtu provedených výkonů na špičku v rámci České republiky,“ uvedl Jan Schraml, přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s. - Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. Kromě ústeckého centra v České Republice funguje ještě dalších 6 robotických center – Nemocnice Na Homolce, Ústřední vojenská nemocnice Praha, Fakultní nemocnice U svaté Anny Brno, Nemocnice sv. Zdislavy Mostiště, Nemocnice s poliklinikou Nový Jičín a Fakultní nemocnice Olomouc.

Robotická neboli tzv. da Vinci chirurgie znamená minimálně invazivní chirurgickou metodu, vhodnou pro operace v dutině břišní a hrudní a v dalších špatně dostupných dutinách lidského těla. Nově v rámci ORL i v dutině ústní a hltanu. Zejména všude tam, kam je z anatomických příčin obtížný přístup při otevřené, případně i laparoskopické metodě. Robotické operace jsou pro pacienta výrazně šetrnější a přinášejí významné výhody jemu, i operatérům. U nového modelu navíc dochází i k významnému vylepšení vzdělávání nových operatérů, kteří díky dvoukonzolovému ovládání mohou s operatérem instruktorem sdílet reálnou operaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…