V Krajské zdravotní se školili robotičtí operatéři z Královéhradeckého kraje

05.01.2016 16:56

Ve Školicím centru robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s. při Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, o. z. se školily chirurgické týmy z Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové a z urologického oddělení Nemocnice Jičín. Školení proběhlo při radikální prostatektomii, což je nejčastější urologická robotická operace ve světě.

V Krajské zdravotní se školili robotičtí operatéři z Královéhradeckého kraje
Foto: Krajská zdravotní
Popisek: Nemocnice Ústí nad Labem, Krajská zdravotní.

Jedním ze školených operatérů byl doc. MUDr. Miloš Broďák, Ph.D., přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Naše klinika disponuje nově vznikajícím robotickým pracovištěm a jsme rádi, že se můžeme vyškolit tady v Ústí nad Labem, pod vedením přednosty Jana Schramla.  Školili jsme se na radikální prostatektomii, což je nejčastější urologická robotická operace na světě. Jde o odoperování rakoviny prostaty, která pacientovi zajistí co nejlepší onkologický přínos a co nejmenší riziko vedlejších účinků operace - radikální léčby nádorového onemocnění. Šlo o naši první společnou operaci s panem přednostou Schramlem,“ řekl doc. MUDr. Miloš Broďák, Ph.D.

Hlavním školitelem týmu robotických chirurgů byl přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. přednosta MUDr. Jan Schraml, Ph.D. „Na robotické operaci je nejdůležitější pochopit jiné možnosti operativy – ohebnost nástrojů a jiný úhel pohledu díky vysoké kvalitě zobrazení,“ uvedl MUDr. Jan Schraml, Ph.D.

Nové Školicí centrum robotické chirurgie otevřela Krajská zdravotní, a. s. na začátku září loňského roku. Výhodou nového školícího centra je, že se robotičtí operatéři školí na nejnovějším typu robota da Vinci Xi, který disponuje dvěma konzolemi. V praxi to znamená, že na jedné konzoli operuje zkušený operatér a vedle toho se na druhé konzoli operace zúčastňuje školený operatér. Vedle toho školící centrum disponuje tréninkovým modulem, na kterém se operatéři zdokonalují ve vedení robota, aniž by zatížili pacienta.

Vybrané snímky z výuky na operačním sále a Školicího centra robotické chirurgie Krajské zdravotní a. s. najdete zde.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…