V Pardubicích získá krajské muzeum moderní depozitář

07.03.2017 14:20

V letošním roce zahájí dělníci stavební práce na výstavbě nového depozitáře pro Východočeské muzeum v Pardubicích. Pardubický kraj připravil soutěž na dodavatele stavby a uchází se o evropskou dotaci. Od nové budovy, která do roku 2019 vyroste v depozitárním areálu Ohrazenice, si kraj slibuje vybudování moderního digitalizačního pracoviště, zřízení moderního příjmu akvizic a kvalitní prostor pro uložení více jak třetiny vzácných předmětů ze sbírek krajského muzea. Na to bude navazovat další projekt, jenž by měl mimo jiné rehabilitovat pardubický zámek jako sídlo významného šlechtického rodu.

V Pardubicích získá krajské muzeum moderní depozitář
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Život zámku je úzce propojen s činností krajského muzea a krajské galerie. Téměř zázrakem se povedlo v devadesátých letech zámek zrekonstruovat do dnešní podoby. Zároveň je nutné si uvědomit, že instituce sídlící na zámku potřebuji ke své činnosti značný prostor a zázemí. Chceme vybudovat kulturní instituce 21. století a zároveň odlehčit zámku,“ říká 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Východočeské muzeum v Pardubicích, pro které nový depozitář vznikne, se stará o více než 700 tisíc kusů sbírkových předmětů. Ty jsou rozděleny do 38 podsbírek, přičemž nový depozitář pojme 11 z nich s kapacitou minimálně na 20 let.

„Vše, co se buduje v oblasti muzejnictví, je nutné činit s dostatečnou rezervou, neboť se jedná o dlouhodobou práci se vzácným kulturním dědictvím. V depozitáři budou přísné klimatické podmínky a vyřeší nám uložení objemných předmětů, jakými je například rozsáhlá sbírka nábytku,“ vysvětluje Línek.

V areálu pardubického zámku muzeu chybí moderní zázemí pro práci se sbírkovými předměty, pro jejich uložení, konzervaci a také pro práci odborných kurátorů. Významná národní kulturní památka zároveň neumožňuje dostatečný rozvoj, proto se technické a skladovací zázemí muzea přesouvá do Ohrazenic, kam je zasazen projekt nového depozitáře za téměř 95 milionů korun.

„K takové památce se musíme chovat s respektem a pokorou, ne vždy tomu tak bylo, proto část provozů přesouváme jinam, ovšem tak, aby vše bylo propojeno ve funkční celek,“ vysvětluje Línek a pokračuje: „I proto jsem oslovil některé významné české architekty, aby nám pomohli se supervizí záměrů na zámku.“

Do Ohrazenic se mimo jiné přesunou sbírky etnografie, uměleckoprůmyslové práce, výtvarné práce, písemnosti, tisky, filmy, fotografie či třeba předměty dokládající vývoj vědy, techniky a průmyslové výroby.

„Mezi moderní muzea současnosti se zařadíme kvalitními klimatickými podmínkami a příjmovým depozitářem, což je specializované pracoviště, kde projdou základním ošetřením nové přírůstky včetně eliminace biologického poškození. Digitalizační pracoviště a kvalitní badatelna jsou pak jasným standardem, bez kterého si podobné pracoviště nedokážeme představit,“ vysvětluje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Komerční tisková zpráva

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…