V Samaře příští rok vznikne památník československých legionářů

17.04.2017 16:50

6. dubna se v ruské Samaře konalo XV. zasedání Česko-ruské společné mezivládní komise pro válečné hroby. Českou část komise vedla náměstkyně pro řízení Sekce právní Ministerstva obrany ČR Alena Netolická. Jejím protějškem na ruské straně byl náčelník Správy pro zachování památky padlých Ministerstva obrany Ruské federace Vladimír Popov.

V Samaře příští rok vznikne památník československých legionářů
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Hlavním bodem jednání byla instalace již téměř šest let hotového pomníku věnovaného 117 československým legionářům, kteří v roce 1918 padli v Samaře a jejím okolí v bojích proti bolševikům.

Jednání na radnici v Samaře se zúčastnil i starosta města Oleg Fursov, který  poukázal na dlouhodobý odpor části veřejnosti k vztyčení pomníku na dříve odsouhlaseném místě v sousedství pietního místa věnovaného zastřeleným krasnoarmějcům. V této souvislosti navrhl pomník postavit v městském parku, který si česká delegace mohla před jednáním prohlédnout. Jedná se o místo bývalého hřbitova, kde byli českoslovenští legionáři pohřbíváni. Česká část komise vyjádřila s návrhem souhlas také proto, že se jedná o mnohem důstojnější místo (pzn. původně se mělo jednat o rušnou křižovatku).

Pomník bude odhalen sto let po bojích u Samary

Dalším problémem jednání byl termín instalace pomníku a jeho financování. Ruská strana z počátku odmítala splnit požadavek české strany, aby zřízení pomníku proběhlo v roce oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa a aby náklady na jeho zřízení nesla ruská strana. Na konec však návrhy akceptovala. Starosta Fursov přislíbil, že náklady na instalaci pomníku bude město financovat ze svého rozpočtu a pomník bude zhotoven do konce dubna 2018. Termín zhotovení zdůvodnil připravovanou revitalizací parku, ke které by mělo dojít v rámci přípravy mistrovství světa ve fotbale v Rusku, které se odehraje v červnu 2018 také na stadionu v Samaře.

Ruská strana dále informovala, že v průběhu letošního roku budou postaveny nové pomníky připomínající padlé československé legionáře v Bugulmě, Miasech a Lipjagách.

Pietní akty v Buzuluku a Pugačevu

Kromě zástupců Česko-ruské společné mezivládní komise pro válečné hroby odletěli do Ruska i členové Československé obce legionářské (ČsOL), kteří pak společně se s dalšími představiteli českého ministerstva obrany navštívili dvě pro Čechy významná místa.

Druhováleční veteráni a další členové ČsOL, Sdružení Čechů z Volyně a Společnosti Ludvíka Svobody pod vedením českého přidělence obrany plukovníka Aloise Kleczatského vyrazili do Buzuluku, kde uctili památku našich legionářů padlých v červnu roku 1918. Položili věnec také k hrobu československých občanů, kteří zemřeli v buzuluckých nemocnicích především na útrapy, jimž byli vystaveni v sovětských koncentračních táborech GULAG a do Buzuluku přijeli se záměrem vstoupit do formující se československé jednotky. Došlo i na besedy s místními občany, rovněž druhoválečnými veterány, ale spontánní zájem česká delegace vzbudila i mezi studenty.

Členové ČsOL v dobových uniformách se  zase vydali uctít památku našich legionářů do Pugačeva. Tam byl v květnu 2012 slavnostně odhalen pomník věnovaný 186 československým legionářům, kteří v Pugačevě a jeho okolí zahynuli nebo byli nezvěstní v bojích proti bolševikům v létě 1918. Pomník byl postaven na místech, kde se v srpnu 1918 odehrávaly nejtěžší boje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…