V Senátu se uskuteční křest pamětního medailonu s motivem Johany z Rožmitálu

14.07.2014 16:40

Nová ražba není přitažlivá pouze umělecky zpracovaným motivem a ryzostí kovů. Titul Johana z Rožmitálu se řadí k raritním ražbám, které jsou pro sběratele a milovníky umění atraktivní také díky nízkému emisnímu nákladu.

V Senátu se uskuteční křest pamětního medailonu s motivem Johany z Rožmitálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

Ražeb z ryzího zlata Pražská mincovna vyprodukovala pouhých deset, přičemž v provedení špičková kvalita (proof) vznikl jediný exemplář. Stříbrné ražby v provedení špičková kvalita jsou limitovány počtem tří set kusů. Stříbrných ve kvalitě standard a v patině mincovna vyrazí jen po sto kusech. Všechny zlaté i stříbrné ražby nesou unikátní pořadové číslo vyražené na hraně.

Johanka z Rožmitálu má mezi manželkami českých králů výsadní postavení. Nejen proto, že jako jediná mezi nimi byla příslušnicí české šlechty. Stala se vlivnou postavou, která po boku svého manžela Jiřího z Poděbrad aktivně ovlivňovala vývoj domácí politiky. Její význam neupadl ani po králově smrti. Pozoruhodnou osobnost české historie připomíná raritní nízkonákladová ražba, kterou z čistého zlata i stříbra razí Pražská mincovna. 

Titulem Johana z Rožmitálu se Pražská mincovna zapojuje do projektu Rok pánů z Kunštátu, který právě na rok 2014 vyhlásil Národní památkový ústav. „Johana, manželka Jiřího z Kunštátu a Poděbrad, je podle mého názoru dodnes nedoceněná postava. Její život a odkaz se snažíme různými akcemi propagovat. Je proto velmi potěšující, že Pražská mincovna připravila tuto umělecky hodnotnou pamětní ražbu,“ ocenil profesor Václav Liška ze spolku Svatobor, který byl založen už v roce 1862, původně na podporu česky píšících spisovatelů. Patronkou nové ražby se stane 1. místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

Zajímavostí jsou rozměry a hmotnost těchto kuriózních medailonů. Průměr zlatého činí totiž 50 mm, a to při váze rovných dvou troyských uncí (62,2 g). Stříbrná varianta potěší stejně velkou mincovní plochou, její hmotnost je však přibližně o dvacet gramů nižší (42 g). „Jedná se opravdu o solidní kousky drahého kovu. Na větší ploše ale především lépe vynikne detailní struktura povrchu,“ poznamenal mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…