V Soběslavi vzniklo specializované hřiště pro seniory

06.03.2015 18:56

Starším obyvatelům Soběslavi a lidem se zdravotním handicapem, včetně vozíčkářů, začalo v pátek 6. března sloužit nové Oranžové hřiště vybudované v areálu zdejšího Senior domu v Mrázkově ulici. Výstavbu prvního Oranžového hřiště pro seniory v Jihočeském kraji a jeho osazení cvičebními prvky, uhradil městský Senior dům z příspěvku 250 tisíc korun od Nadace ČEZ.

V Soběslavi vzniklo specializované hřiště pro seniory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Malý rehabilitační park bude nyní k dispozici nejen 76 obyvatelům Senior domu a zhruba padesátce klientů sousedního domu s pečovatelskou službou, ale i dalším zájemcům z řad široké veřejnosti.

„Součástí našich služeb jsou mimo jiné rehabilitační programy. Díky tomuto hřišti tak naši uživatelé již nebudou muset být za hezkého počasí zavřeni v tělocvičně a budou moci cvičit také venku v přírodě. Jde tak zároveň jak o rozšíření možností rehabilitační péče, tak spektra nabídky volnočasových aktivit. Hřiště bude otevřeno také ostatním zájemcům z celého okolí. Jeho využití jsme již nabídli také místnímu svazu invalidů a tělesně postižených,“ uvedla ředitelka Senior domu Soběslav Zina Petrásková.

Oranžové hřiště je umístěno na veřejně přístupné travnaté ploše s altánem za budovou Senior-domu, která obyvatelům domu slouží k relaxaci a aktivnímu odpočinku, v klidném prostředí u soběslavského sídliště. Cvičební prvky, kladka, prstový žebřík, šlapátka, válečky, šrouby, velká a malá cvičební kola, bradla, překážková dráha a žebřiny, určené speciálně pro seniory, byly vyvinuty výrobcem ve spolupráci s Rehabilitačním ústavem Kladruby. Některá cvičení zvládnou bez problémů i vozíčkáři.

„Na jihu Čech jsme dosud přispěli na vybudování celkem 49 Oranžových hřišť. Toto padesáté je ovšem úplně prvním Oranžovým hřištěm pro seniory a určitě mohu slíbit, že ne posledním. Za dobu své třináctileté existence již Nadace ČEZ podpořila výstavbu bezmála 300 dětských a sportovních Oranžových hřišť částkou téměř 250 miliónů korun. Máme dětská dopravní hřiště, máme hřiště pro handicapované děti, ale hřiště pro řekněme starší a pokročilé je naším prvním podpořeným projektem tohoto typu a jako Jihočech jsem pochopitelně rád, že první vzniklo právě v našem regionu,“ sdělil František Lust, člen správní rady Nadace ČEZ.

Podpora soběslavského projektu je dalším dílčím naplněním závazku Skupiny ČEZ „pomáháme tam, kde působíme“. Lust v této souvislosti připomněl, že Nadace ČEZ rozděluje každoročně na sociálně potřebné projekty, projekty pro děti a podporu rozvoje regionů částku překračující 150 miliónů korun.

Podle vedoucího Útvaru komunikace Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ Petra Šuleře je rozvoj sportovních a pohybových aktivit v každém věku jednou z prioritních oblastí dlouhodobě finančně podporovaných Nadací ČEZ. „Možnosti zdravého životního stylu, pravidelného pohybu, cvičení a podobně, nejsou jen výsadou mladých. Nárok na ně mají i senioři a lidé s handicapem.“ zdůraznil Šuleř a dodal, že seniorské hřiště rozhodně není jediným projektem, který Nadace ČEZ v letošním roce ve prospěch seniorů realizuje. „Mohu prozradit, že správní rada nadace v úterý schválila dotaci na unikátní sportovní hry seniorů, které v červnu odehrají v Českých Budějovicích,“ řekl Šuleř.

Finanční podporu Nadace ČEZ ocenil starosta Soběslavi Jindřich Bláha. „Možnosti městského rozpočtu i příspěvků státu na podporu sociální sféry jsou omezené, takže příspěvek Nadace ČEZ je pro nás samozřejmě velmi vítanou a nezanedbatelnou pomocí, které si velice vážíme,“ konstatoval starosta. To potvrdila i ředitelka seniorského domu. „Bez Nadace ČEZ bychom se do této investice mohli v dohledné době pustit jen velmi obtížně, pokud vůbec,“ doplnila.

I přes ranní sněžení si otevření hřiště nenechali obyvatelé Senior domu ujít a nově nainstalované cvičební prvky si hned vyzkoušeli. „Uvidíme, jak se nám bude cvičení dařit, ale myslím, že to zvládneme,“ nechala se slyšet Růžena Koblasová, která zde žije již dvanáct let. Přímo nadšená byla její sousedka Helena Šulcová. „Moc se mi to líbí. Ráda sportuji od mládí, lyžovala jsem, hrála tenis a hýbat se snažím co nejvíc dosud. Pěkně si tu protáhnu tělo,“ prozradila.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Oranžové schody pomáhají integrovat žáky a studenty se zdravotním handicapem, Oranžová hřiště dávají dětem i dospělým prostor pro sport a hry, Oranžové učebny podporují výuku technických předmětů na základních a středních školách, Podpora regionů dává příležitost rozvoji komunitního života. Oranžové kolo zapojuje do pomoci potřebným veřejnost a Stromy přinesly do měst a obcí novou zeleň. Výší rozdělených příspěvků se Nadace ČEZ řadí ke špičce nadací v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…