V jindřichohradecké nemocnici pomáhají v léčbě psi i bazální stimulace

23.02.2015 11:52

Běžnou součástí péče o dlouhodobě nemocné či těžce zdravotně postižené pacienty je od letošního roku v jindřichohradecké nemocnici standardní využívání bazální stimulace a canisterapie.

V jindřichohradecké nemocnici pomáhají v léčbě psi i bazální stimulace
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

Zatímco v případě bazální stimulace realizuje léčebné postupy výhradně certifikovaný zdravotnický personál, na canisterapii, tedy léčebném kontaktu nemocných se psy, a realizaci dalších aktivačních programů, se spolu se zdravotníky podílejí také dobrovolníci a studenti středních zdravotnických škol.

„Vedle rozsáhlých stavebních a přístrojových investic, modernizace technologií a zavádění nejnovějších medicínských metod, jejichž cílem je zkvalitňování poskytované lékařské péče, dlouhodobě a systematicky rozšiřujeme také stávající spektrum ošetřovatelských postupů. Příkladem může být zavedení bazální terapie a canisterapie do běžné praxe,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., Ing. Miroslav Janovský.

Koncept bazální stimulace se orientuje na oblasti podpory vnímání, komunikace a mobilizace zachovaných schopností pacienta. Pomáhá zvyšovat kvalitu života a bezpečnost poskytované péče. V nemocnici je využíván především na oddělení následné intenzivní péče a odděleních následné a rehabilitační péče.

„Bazální stimulace umožňuje lidem s těžkým zdravotním postižením integraci do současného života. Využívá zachovalé schopnosti a ty dále podporuje a rozvíjí. Cílenou stimulací uložených vzpomínek lze znovu aktivovat mozkovou činnost a tím podporovat vnímání, komunikaci a hybnost nemocných,“ konstatovala auditorka léčebné péče Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., Mgr. Jana Beránková, DiS.

Koncept bazální stimulace je uplatňován především v péči o děti a dospělé s těžkými změnami v oblasti smyslového vnímání, hybnosti a komunikace, v péči o pacienty komatózních stavech či dlouhodobě upoutané na lůžko, pacienty neklidné a dezorientované, nemocné v intenzivní péči, geriatrické pacienty, umírající a při řešení těžkých následků cévních mozkových příhod.

Vedle toho se ale jindřichohradecká nemocnice snaží také aktivně zpříjemnit pobyt pacientů a to s využitím takzvaných aktivizačních programů. Mezi aktivity, do nichž se zapojují také dobrovolníci a studenti středních zdravotnických škol, patří například společné zpívání za doprovodu hry na kytaru, předčítání nebo výroba různých dekoračních předmětů.

„Novým programem, který naše nemocnice zavedla je canisterapie ve spolupráci s výcvikovým sdružením Hafík. Jedná se o léčebný kontakt psa a člověka, kdy je uplatňována metoda pozitivního psychosociálního a fyziorehabilitačního působení na pacienty prostřednictvím speciálně cvičeného a vedeného psa,“ poznamenala Mgr. Beránková.

Canisterapie jako forma aktivizační činnosti, probíhá dvakrát týdně na oddělení následné intenzivní péče, oddělení sociálních lůžek, na dětském oddělení a odděleních následné a rehabilitační péče.

V posledních letech věnovala jindřichohradecká nemocnice velkou pozornost jak investicím do budov a zvyšování komfortu pacientů, tak do modernizace odborného medicínského zázemí. Nemalé prostředky směřovaly do nákupů nových technologií a přístrojového vybavení. Loni v říjnu nemocnice například zahájila plný lékařský provoz v nově zrekonstruovaném pavilónu C. Investice za přibližně 32 miliónů korun, byla po výstavbě nového centrálního pavilónu D, dokončeného na přelomu let 2013 a 2014, dalším významným krokem k celkové modernizaci nemocnice. Nemocnice loni udělala velký pokrok také v péči o pacienty úspěšným spuštěním dvou pilotních projektů. V dubnu otevřela nový urgentní příjem a v září vůbec první jednotku následné intenzivní péče (NIP) v regionu.

Celkové loňské investice Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., činily bezmála 131 miliónů korun.

V Nemocnici Jindřichův Hradec, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno přibližně 14,5 tisíce pacientů. Lékaři zde provedou více než 6,5 tisíce operačních zákroků a více než 200 tisíc pacientů je vyšetřeno ambulantně. Loni se zde narodilo 658 dětí.

Nemocnice má více než 700 zaměstnanců a je tedy největším zaměstnavatelem ve svém regionu.

V letech 2008 – 2014 nemocnice investovala do svého rozvoje téměř 449 miliónů korun z evropských, krajských a vlastních zdrojů.

V celostátní soutěži Nemocnice ČR 2014 vyhlášené organizací HealthCare Institute získala v regionálním měření spokojenosti Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., první místo v hodnocení „očima“ hospitalizovaných pacientů. Ambulantní služby ocenili pacienti druhým místem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …