V unikátní Galerii Skleňák se představují jako umělci pedagogové Fakulty stavební ČVUT

05.09.2021 17:59 | Tisková zpráva

Malíři, grafici, sochaři i fotograf. Všichni jsou pedagogy na Fakultě stavební ČVUT v Praze, kde se na Katedře architektury podílejí na výuce budoucích architektů. Kromě toho se však věnují i umění a jsou renomovanými autory. S ukázkami jejich volné tvorby se veřejnost může seznámit do 27. září v Galerii Skleňák na náměstí Svobody v Praze 6 na výstavě, nazvané Výtvarníci Katedry architektury Fakulty stavební ČVUT.

V unikátní Galerii Skleňák se představují jako umělci pedagogové Fakulty stavební ČVUT
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT, logo.

Výstava „Výtvarníci Katedry architektury Fakulty stavební ČVUT“ je prvním výsledkem spolupráce mezi galerií Fakulty stavební ČVUT a městské části Praha 6 a zaujímá prostor v pásu výloh v přízemí Skleněného paláce. Díla ve „Skleňáku“, který je významnou památkou funkcionalistické architektury, jsou volně přístupná a lze je zhlédnout kdykoli. „Těší nás, že právě práce pedagogů z oblasti architektury se podařilo prezentovat v objektu patřícím k nejkvalitnějším předválečným bytovým stavbám v Praze,“ říká doc. akad. malíř Vratislav Ševčík, který je kurátorem výstavy a zároveň i pedagogem fakulty a jedním z vystavovatelů.

Program Architektura a stavitelství, v jehož rámci se na Fakultě stavební ČVUT, vzdělávají budoucí architekti, je pojat technicky i umělecky. „To plyne ze samotné podstaty architektury a studijní program je tak koncipován. Mezi našimi pedagogy jsou stavební specialisté, architekti, ale i profesionální výtvarníci. Jejich prací je učit budoucí architekty kreslit, modelovat, fotografovat a zejména vidět a vnímat výtvarně a esteticky,“ říká prof. Mikuláš Hulec, vedoucí Katedry architektury Fakulty stavební ČVUT. Jak dále prof. Hulec dodává, Fakulta stavební ČVUT vychovává stavaře a architekty na nejvyšší technické úrovni, ale dbá i o to, aby její absolventi měli cit pro kulturu životního prostoru.

Umělecká díla představující se ve Skleňáku i zaměření jejich autorů je velmi různorodé. Veřejnost může zhlédnout malby akad. malíře Jana Bačkovského, kresby akad. sochaře Ctibora Havelky, abstrakta v technice smaltu od sochařky se zaměřením na šperk Kamily Housové Mizerové, fotografie Miloše Sedláčka, malby a mezzotintu akad. malíře Dalibora Smutného, grafiky akad. malíře Vratislava Ševčíka, dřevořezy akad. malíře Jana Šafránka a počítačovou grafiku architekta Jiřího Trojana. Kurátory výstavy jsou Miloš Sedláček a Vratislav Ševčík.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

„Výstava představuje výtvarné pedagogy jako svébytné umělecké osobnosti a poukazuje na to, že studenti programu Architektura a stavitelství na Fakultě stavební ČVUT v Praze jsou formováni i významnými umělci různých oborů a zaměření. Věřím proto, že se výstava bude líbit a přinese všem, kteří o ni projeví zájem, krásný umělecký zážitek,“ říká Eva Smutná, radní Prahy 6 pro strategický rozvoj, památkovou péči a výstavnictví.

Výstava „Výtvarníci Katedry architektury Fakulty stavební ČVUT“ se koná 1.–27. září v Galerii Skleňák, náměstí Svobody 1, Praha 6, a je volně přístupná. Vernisáž se uskuteční 13. září v 16:30 hodin.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. Podle Metodiky 2017+ je nejlepší českou technikou ve skupině hodnocených technických vysokých škol. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií). Studuje na něm přes 17 800 studentů. Pro akademický rok 2021/22 nabízí ČVUT svým studentům 227 akreditovaných studijních programů a z toho 94 v cizím jazyce. ČVUT vychovává odborníky v oblasti techniky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. Podle výsledků takzvaného škálování všech výzkumných organizací dle Metodiky 2017+, které schválila na konci března 2021 Rada pro výzkum, vývoj a inovace, bylo ČVUT hodnoceno ve skupině pěti technických vysokých škol a obdrželo nejvyšší hodnocení stupněm A. ČVUT v Praze je v současné době na následujících pozicích podle žebříčku QS World University Rankings, který hodnotil 1673 univerzit po celém světě. V celosvětovém žebříčku QS World University Rankings je ČVUT na 403. místě a na 12. pozici v regionálním hodnocení „Emerging Europe and Central Asia“. V rámci hodnocení pro „Engineering – Civil and Structural" je ČVUT mezi 151. – 200. místem, v oblasti „Engineering – Mechanical“ na 201. – 250. místě, u „Engineering – Electrical“ na 201. až 250. pozici. V oblasti „Physics and Astronomy“ na 201. až 250. místě, „Natural Sciences“ jsou na 254. příčce. V oblasti „Computer Science and Information Systems" je na 201. – 250. místě, v oblasti „Material Sciences“ na 301. až 350. místě, v oblasti „Mathematics“ na 351. až 400. místě a v oblasti „Engineering and Technology“ je ČVUT na 221. místě. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…