V univerzitním centru ČVUT bude hořet automobil

29.09.2014 19:19

Unikátní požární zkoušku osobního automobilu provedou 8. října 2014 v areálu Univerzitního centra energeticky efektivních budov (Třinecká 1024) v Buštěhradu odborníci z pražského Českého vysokého učení technického v Praze ve spolupráci s Technickým ústavem požární ochrany MV - generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Požární zkoušce bude předcházet od 12.00 hodin odborný seminář, samotná zkouška začne ve 14.00 hodin.

V univerzitním centru ČVUT bude hořet automobil
Foto: ČVUT
Popisek: ČVUT

Na ojedinělé akci se podílí skupina odborníků z několika pracovišť ČVUT: z Univerzitního centra energeticky efektivních budov, z Ústavu bezpečnostních technologií a inženýrství Fakulty dopravní a z Fakulty stavební jsou to katedra konstrukcí pozemních staveb a katedra ocelových a dřevěných konstrukcí. „Cílem zkoušky je ověření numerických modelů při hoření současného moderního osobního automobilu, konkrétně Škoda Fabia, zejména šíření plamene v interiéru auta, rychlost uvolňování tepla, rozvoj teplotního pole v interiéru a blízkém okolí, hustota toku tepla, optická hustota kouře a koncentrace produktů hoření,“ řekl prof. František Wald z Fakulty stavební ČVUT. 

Požár automobilu představuje vždy nebezpečí pro jeho osádku, okolní budovy i životní prostředí. Motorová vozidla hoří a plamen se šíří i mimo ně při haváriích, technických závadách nebo při selhání lidského činitele a požár neživí jen palivo v palivové nádrži a provozní motorové kapaliny, ale relativně velký podíl plastů v konstrukci vozidla, čalounění a potazích autosedaček a izolaci kabelů. Parkování vozidel v garážích a u budov vždy představuje potenciální požární nebezpečí. Podle plk. Rudolfa Kaisera, ředitele odboru prevence generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, je nejobjektivnějším hodnocením požárních rizik daného typu motorového vozidla a jedinou možností ověření pokročilých modelů, které k predikci rizik hasiči dnes používají, právě požární zkouška. Ta simuluje požár za definovaných podmínek.

České vysoké učení technické v Praze patří k největším a nejstarším technickým vysokým školám v Evropě. V současné době má ČVUT osm fakult (stavební, strojní, elektrotechnická, jaderná a fyzikálně inženýrská, architektury, dopravní, biomedicínského inženýrství, informačních technologií) a studuje na něm přes 23 000 studentů. Pro akademický rok 2014/15 nabízí ČVUT svým studentům 110 studijních programů a v rámci nich 441 studijních oborů. ČVUT vychovává moderní odborníky, vědce a manažery se znalostí cizích jazyků, kteří jsou dynamičtí, flexibilní a dokáží se rychle přizpůsobovat požadavkům trhu. V roce 2014 se ČVUT umístilo v hodnocení QS World University Rankings, které zahrnuje více než 3000 světových univerzit, ve skupině univerzit na 411. – 420. místě. V oblasti „Civil and Structural Engineering" bylo ČVUT hodnoceno na 51. – 100. místě, v oblasti  „Mechanical Engineering“ na 101. – 150. místě, v oblasti  „Computer Science and Information Systems" a „Electrical Engineering“ na 151. – 200. místě, a stejně tak i v oblastech „Mathematics“ a „Physics and Astronomy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…