V zoo Liberec se po roce opět koná sochařské sympozium EtnoArt

14.08.2018 12:48

V pondělí 13. 8. byl v Zoo Liberec zahájen již čtrnáctý ročník tradiční umělecké akce s názvem EtnoArt, kterou zoo pravidelně pořádá s uměleckým sdružením Artefaktum - CZ. Z prostor zahrady Lidových sadů se opět po roce ozývají zvuky brusek, vrtaček a kladívek a pod rukama známých umělců vznikají nové sochy z kamene. Ty budou po skončení akce zkrášlovat areál zoologické zahrady.

V zoo Liberec se po roce opět koná sochařské sympozium EtnoArt
Foto: zooliberec.cz
Popisek: ZOO Liberec - logo

Zatímco v prvních deseti ročnících tohoto výtvarného atelieru pod širým nebem bylo základním materiálem pro výtvarníky a sochaře výhradně dřevo, už počtvrté se organizátoři rozhodli použít pískovec. „Ten je na rozdíl od dřeva odolnější a sochy umístěné v odpočinkových zónách zoologické zahrady tak budou dělat návštěvníkům radost mnohem déle. U těch pískovcových by to mohlo být i více než půl století,“ vysvětluje Zdeněk Santer ze sdružení Artefaktum.

Letošní skupinu sochařů tvoří známá čtveřice: Jan Švadlenka, Jiří Genzer, Ondřej Procházka, Marián Maršálek. Nováčkem letošní party je nymburský umělec Michal Jára, který je autorem i populární sochy Bohumila Hrabala na náměstí v Nymburku.

Za celou čtrnáctiletou historii této akce se veřejnosti představilo celkem 16 umělců z celé České republiky. Ti pro Zoo Liberec vytvořili více než šest desítek různých dřevěných a kamenných plastik.

Hotová díla vysochaná během letošního ročníku představí umělci na vernisáži, která proběhne v pátek 17. 8. od 17.00 na zahradě Lidových sadů.

Zahrada Lidových sadů je však veřejnosti otevřena po celou dobu konání sympozia. Návštěvníci mají možnost popívat si se samotnými autory a průběžně sledovat, jak se pískovcové balvany postupně mění v nejrůznější artefakty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…