VLS: Expozice v historické baště na Olšině otevírá do další sezóny

01.06.2019 10:47

Rybářská bašta Olšina dnes otvírá své brány návštěvníkům Šumavy do nové turistické sezóny. Výstava v historické budově v majetku VLS na hrázi jednoho z nejvýše položených rybníků představuje zdarma historii regionu, rybářství i šumavskou přírodu.

VLS: Expozice v historické baště na Olšině otevírá do další sezóny
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

V sobotu 1. června v 8:30 byl zahájen letní provoz oblíbeného turistického cíle u Horní Plané. V památkově chráněné budově rybářské bašty z 15. století na hrázi rybníka zasazeného do šumavské přírody je umístěna stálá expozice věnovaná historii obci Olšina ale také rybářství a lesnictví. Část představuje také historii a současnosti Vojenských lesů a statků. Pro návštěvníky je připravena i filmová projekce o starých zaniklých řemeslech, nebo o plavení dříví po nedalekém Schwarzenberském kanálu. Ornitologická část výstavy se pak zaměřuje na nedalekou unikátní Ptačí oblast Boletice a prezentuje například úspěšný program reintrodukce puštíka bělavého v této části Šumavy.

Otevírací doba Rybářské bašty na Olšině je v červenci a srpnu každý den mimo pondělí, v červnu a září pak pouze o víkendu, a to vždy od 8:30 do 15:00 hodin. Vstup je bezplatný.

Rybářská bašta stojí na hrázi rybníku Olšina přímo na páteřní cyklostezce 1254 z Kájova do Horní Plané a červené turistické trase. Asi 200 metrů od expozice se nachází také malebná lesní zastávka Hodňov na známé schwarzenberské lokálce spojující Český Krumlov s Černým Křížem a dalšími frekventovanými místy na hranicích národního parku Šumava. Občerstvení a stravování pak v místě pro návštěvníky zajišťuje restaurace s terasou na břehu rybníka v nedalekém Rekreačním zařízení Olšina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…