VLS: Po Karlu Gottovi dala umělá inteligence hlas další „celebritě“. Lesníkovi nové generace

11.09.2023 13:02 | Tisková zpráva

VLS příští sobotu představí nového průvodce po brdských hvozdech. „Lesník nové generace“ bude návštěvníkům s využitím rozšířené reality, počítačového modelování, umělé inteligence a dalších nejmodernějších technologií ukazovat dávno zaniklou historii Brd, na bývalá cvičiště jim „přikouzlí“ vojenskou techniku či je nechá nahlédnout do míst, kam by se jinak nepodívali.

VLS: Po Karlu Gottovi dala umělá inteligence hlas další „celebritě“. Lesníkovi nové generace
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Jako první přivítá Lesník nové generace hlasem „naklonovaným“ pomocí umělé inteligence účastníky Brdského stromsázení 9. září v Jincích.

Terče s QR kódy pro použití aplikace s novým virtuálním průvodcem se na brdských turistických trasách začnou objevovat v průběhu podzimních měsíců. A napřesrok také v Ralsku. Už na Brdském stromsázení si ale budou moci účastníci akce prohlédnout detailně celý objekt ikonického zámečku Tři trubky na věrném 3D modelu. Nebo se z míst z lokality Velcí, kde bude celá akce probíhat, přenesou přímo na dopadovou plochu Jordán a dokonce nahlédnou do útrob vojenského symbolu Brd, slavného pěchotního srubu „Benešák,“ do něhož je jinak vchod důkladně zalitý betonovou směsí. Na bývalých tankodromech a střelnicích si zase prohlédnou 3D modely vojenské techniky, která už ale v Brdech devět let necvičí – například tank T -72 nebo vrtulník Mi 17.

„Lesník nové generace je symbol přesahu lesnictví k dalším oborům – krajinotvorbě, ekologii, řízenému turistickému ruchu. Symbol cesty, kterou se Vojenské lesy vydaly od smrkových monokultur, jež nahrazujeme smíšenými, věkově a druhově pestrými lesy, odolnějšími vůči klimatické změně. Lesník nové generace je tvůrcem, ochráncem a správcem krajiny, aby se příroda jako celek vyvíjela co nejpřirozeněji, s důrazem na udržování rovnováhy mezi třemi základními pilíři lesnického hospodaření – ekonomickým, ekologickým a turistickým. Přičemž první musí vydělat na dva ostatní,“ vysvětlil vedoucí oddělení vnějších vztahů VLS Martin Zajíček.

Lesník nové generace dokáže díky nejmodernějším technologiím dříve nepředstavitelné - například ukáže brdské lokality tak, jak vypadaly před více než stovkou let – třeba bývalý rybník s továrnou na výrobu octa na břehu v místech, kde se dnes rozkládá vodní nádrž Obecnice, zvaná Octárna. Zavede je také na přírodní vyhlídky, z nichž se nabízí výhled na unikátní krajinu, kterou Vojenské lesy spravují a upozorní na zvířata, která ji obývají.

„Lesník nové generace je symbol změny. A to nejen v lesnictví, ale i ve vzdělávání široké veřejnosti. Symbol změny v nás, v našem myšlení a chápání přírody a krajiny. Proto se postupně s touto postavou bude veřejnost setkávat nejen v Brdech a v Ralsku, ale také na desítkách akcí, které připravuje šest našich lesnických divizí v Čechách i na Moravě - u stánků lesní pedagogiky, kde se snažíme na nejmladší generaci přenést lásku k lesu a krajině, či na vycházkách, které naši lesní pedagogové pravidelně organizují,“ dodal Martin Zajíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

7:23 Úřad vlády: Benešova vila bude přístupná šest dní v týdnu i v letošní sezóně

Již 1. května začne návštěvnická sezóna v Benešově vile a stejně jako ta předchozí nabídne rozšíření…