VLS: Stádo zubrů má dva nové býky z Milovic, dvě samice z Ralska poputují do nového chovu na Lipno

02.03.2024 16:13 | Tisková zpráva

Chov zubrů VLS v Ralsku doplnili dva býci z chovu ochranářské společnosti Česká krajina v Milovicích. Jejich vypuštění v oboře Židlov je součástí rozsáhlé výměny, která má v rámci české části mezinárodního záchranného programu, usilujícího o návrat zubra evropského do přírody, geneticky oživit tuzemské chovy.

VLS: Stádo zubrů má dva nové býky z Milovic, dvě samice z Ralska poputují do nového chovu na Lipno
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Převoz dvou zubřích býků z bývalého vojenského prostoru Milovice ve středních Čechách do obory Židlov, kde běží po léta chovný program Vojenských lesů a statků, odstartoval rozsáhlou výměnu největšího obratlovce Evropy v českých chovech. Jejich výsledkem má být genetické oživení dvou nejvýznamnějších chovů zubrů v Česku, ale také a založení nového chovného stáda na Lipně na Šumavě. Akce se týká celkem čtyř krajů.

„I přes velmi náročné podmínky se nám podařilo odchytit dva plánované býky. Samci ve věku dvou a tří let byli úspěšně vypuštěni v oboře Vojenských lesů a statků v Židlově,“ oznámil ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Výměna zvířat pomůže zvýšit genetickou pestrost stád. „Chov v Židlově patří k nejvýznamnějším u nás, jsme proto velmi rádi, že jsme mohli s tamní oborou zvířata vyměnit,“ dodal.

Z milovické rezervace již v minulosti odjeli zubři do rezervace u Rokycan, ale i do zahraničních rezervací ve Francii nebo Nizozemí. Součástí současných přesunů zvířat bude vznik nového chovu na Lipně v jižních Čechách. Právě tam odjedou dvě samice z chovu VLS v Ralsku, které doplní další dvě zubří jalovice ze Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji.

„Cílem je, aby nově vzniklý chov zubrů na Lipně byl geneticky co nejpestřejší. Bělověžská linie zubrů, chovaná v Milovicích i v Židlově, pochází z pouhých sedmi zakladatelů. Proto je při sestavování nových stád třeba dbát na co největší genetickou variabilitu,“ doplnil Dalibor Dostál s tím, že čtyři samice ze dvou různých chovů pak na Lipně doplní samec z milovické rezervace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…