VOP: Předčasně narozenému dítěti se díky ombudsmance dostává péče hrazené pojišťovnou

29.07.2019 16:05

Porodit v České republice dítě může být pro cizinky noční můrou v případě, že u dítěte dojde ke zdravotním komplikacím.

VOP: Předčasně narozenému dítěti se díky ombudsmance dostává péče hrazené pojišťovnou
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Pokud rodiče nemají v České republice trvalý pobyt, není dítě účastno veřejného zdravotního pojištění, ale rodiče ho musí pojistit u komerční pojišťovny. Když je zdravé a nepotřebuje speciální péči, pojišťovna s nimi uzavře smlouvu. Potíže nastanou, když má novorozenec zdravotní problémy a vyžaduje lékařskou péči. V tu chvíli pojišťovny dítě komerčně nepojistí (je to na vůli pojišťovny, rodiče to nijak nemohou ovlivnit). K obavám o život a zdraví dítěte tak rodičům přibude obava, jak nemocnici za péči zaplatí. Účet může jít až do milionů.

Přesvědčila se o tom cizinka, která se v České republice dokonce sama narodila, žije zde a pracuje. Má zde ale dlouhodobý pobyt za účelem zaměstnání, nikoli trvalý pobyt. Protože je řádně zaměstnaná, vztahuje se na ni veřejné zdravotní pojištění, dítě by ale muselo být pojištěno u komerční pojišťovny. Syn se ženě narodil předčasně a musel být umístěn do inkubátoru. Komerční pojišťovny ho odmítly pojistit, žena proto požádala pro syna o trvalý pobyt z důvodů hodných zvláštního zřetele a vzápětí podala žádost o registraci syna k účasti na veřejném zdravotním pojištění. Pojišťovna ho však odmítla jako pojištěnce zaregistrovat.

Ombudsmanka konstatovala, že pojišťovna pochybila. Nejvyšší soud už v roce 2016 rozhodl, že pokud rodič, bez ohledu na svůj pobytový status, podá za dítě do 60 dnů od jeho narození žádost o povolení k trvalému pobytu z důvodů hodných zvláštního zřetele, až do pravomocného rozhodnutí o žádosti se na dítě pohlíží, jako kdyby trvalý pobyt v ČR mělo. Pobyt dítěte je tedy od okamžiku jeho narození trvalým pobytem ve smyslu zákona o pobytu cizinců, a to po celou dobu řízení o žádosti, pouze na základě jejího podání. Po tuto dobu je dítě jako pojištěnec i účastníkem veřejného zdravotního pojištění.

Pojišťovna na upozornění ombudsmanky ihned reagovala, věc přehodnotila a dítě zdravotně pojistila k okamžiku jeho narození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …